Cerar: Med Katalonijo in osamosvajanjem Slovenije velike razlike

Premier Miro Cerar je danes v Bruslju opozoril, da so med primerom Katalonije in osamosvajanjem Slovenije velike razlike. Vprašanje pravice do samoodločbe je treba reševati v skladu z ustavnim redom Španije ter zlasti po mirni, nenasilni in demokratični poti z dialogom, je še ponovil slovenska stališča.

Premier Miro Cerar je danes v Bruslju opozoril, da so med 
primerom Katalonije in osamosvajanjem Slovenije velike 
razlike. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Premier Miro Cerar je danes v Bruslju opozoril, da so med primerom Katalonije in osamosvajanjem Slovenije velike razlike. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BRUSELJ > Zunanji minister Karl Erjavec je v ponedeljek v Luksemburgu španskemu kolegu Alfonsu Dastisu pojasnjeval slovenska stališča, ker je španskega ministra skrbelo, da bi lahko Slovenija sprejela odločitve, ki bi bile zunaj veljavnih okvirov Španije.

Na vprašanje, ali pričakuje ob robu vrha EU podoben pogovor s španskim premierjem Marianom Rajoyem, je Cerar odgovoril, da bo pojasnil slovenska stališča, če bo beseda nanesla na Katalonijo.

Ob tem je slovenski premier najprej izpostavil, da je glede na slovensko polpreteklo zgodovino razumljivo, da se na to vprašanje v Sloveniji gleda dokaj čustveno in da se zelo močno vrednoti pravico do samoodločbe, ki je mednarodno priznana pravica.

"Je pa res, da je treba paziti pri tem, kajti med Slovenijo in Katalonijo v tem pogledu obstajajo velike razlike," je izpostavil.

Slovenija se je za osamosvojitev odločila, ker je prejšnja skupna država Jugoslavija začela počasi razpadati. Poleg tega Jugoslavija ni bila demokratična država, zato je bil cilj slovenske osamosvojitve postati demokratična država in zavarovati človekove pravice, ki takrat niso bile varovane, vzpostaviti pravno državo in postati nekoč članica EU, je pojasnil.

"Situacija ta hip v Kataloniji je s teh vidikov popolnoma drugačna. Španija, vključno s Katalonijo, je demokratična država," je poudaril Cerar.

Če se postavi vprašanje pravice samoodločbe, ga je treba reševati v skladu z ustavnim redom Španije ter predvsem po mirni, nenasilni, demokratični poti z dialogom, je izpostavil Cerar.

Španski zunanji minister je v ponedeljek od Erjavca želel zlasti pojasnila glede sklepov odborov državnega zbora za zunanje zadeve in EU.

Odbor DZ za zunanjo politiko je v začetku tedna na zaprtimi vrati razpravljal o aktualnih razmerah v Kataloniji in vladi priporočil, naj se na ravni EU zavzema za rešitev katalonskega vprašanja z dialogom.

Odbora za zunanjo politiko ter za zadeve EU sta se že minuli petek na skupni seji zavzela za miroljuben način reševanja katalonskega vprašanja. V soglasno sprejetih sklepih, ki jih je predlagala koalicija, sta podprla pravico do samoodločbe ob spoštovanju mednarodnega prava ter se strinjala, da nesorazmerna uporaba sile ni dopustna.

STA


Najbolj brano