Cerar: V tem hipu ostajata odprti tako možnost A kot možnost B

V tem hipu še ostajata odprti tako možnost A kot možnost B, Slovenija si v skladu z duhom solidarnosti in humanitarnosti želi, da bi Grčija ostala v območju evra, vendar ne brezpogojno, je poudaril premier Miro Cerar ob prihodu na vrh območja evra.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

BRUSELJ > Grčija mora izpolniti tudi določene pogoje. Zaveze, ki so jih predložili, obetajo, da je to mogoče, vendar je treba počakati, da vidimo, ali bodo prepričali ministre in tudi nas voditelje, je dejal Miro Cerar.

Pomembno je po njegovih besedah še to, da je grška vlada v minulih mesecih žal izgubila zaupanje. “To zaupanje bo treba ponovno vzpostaviti, če želimo, da se zadeva izteče pozitivno,” je poudaril premier.

Na vprašanje, kakšne odločitve pričakuje danes, je premier ponovil, da sta na mizi dva različna predloga. Prvi je ta, da Grčija ostane v območju evra, za kar mora izpolniti določene zaveze, o katerih bi se bilo treba zelo jasno dogovoriti.

Druga možnost pa je izhod Grčije iz območja evra, ki po premierjevih besedah potegne za sabo nek drug scenarij, na katerega bo treba biti maksimalno pripravljen.

“Obe opciji sta odprti. Osebno se ne bi želel ta hip opredeljevati, si pa želim, da Grčija izpolni pogoje in nas prepriča, da bo lahko ostala v območju evra, in da povrne zaupanje, ki ga je izgubila s svojimi manevri,” je poudaril Cerar.

Članice območja evra morajo po njegovih besedah pokazati vse potrpljenje in si prizadevati za dogovor, grška stran pa mora dokazati, da je zanesljiva partnerica. “Če bi menil, da potrpljenja ni več, ne bi bil tukaj,” je še dejal premier.

STA


Najbolj brano