Cerar: Odprto še eno vprašanje, upam na dogovor

V pogajanjih o Grčiji je odprto še eno vprašanje, o katerem se zdaj posvetujejo v ožjem krogu. Upam, da bomo dogovor le dosegli, je dejal premier Miro Cerar okoli 7. ure ob predčasnem odhodu z vrha območja evra zaradi obiska generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga v Sloveniji.

Slovenski premier Miro Cerar Foto: STA
Slovenski premier Miro Cerar Foto: STA

BRUSELJ > “Zaradi že dolgo načrtovanega obiska Jensa Stoltenberga moram zdaj nujno oditi v Ljubljano, ker sem gostitelj,” je povedal Miro Cerar in pojasnil, da je nizozemskega premierja Marka Rutteja pooblastil, da na vrhu zastopa njegova zelo jasna stališča.

“Zasedanje še ni končano, odprto je samo še eno vprašanje, ta hip se o njem posvetujejo v ožjem krogu tisti, ki so najbolj vpleteni v zadevo, tako da celotna stvar je še odprta in je ta hip ne morem komentirati,” je povedal premier.

Odprto je po njegovih besedah še vprašanje zunanjega privatizacijskega sklada, na katerega naj bi Grčija prenesla del državnega premoženja in ga nadzorovano prodala.

“Odprto je vprašanje, ki zadeva vzpostavitev mednarodnega sklada, ki bi bil ustanovljen v Grčiji ter bi imel nadzor nad procesom privatizacije in uporabo sredstev iz tega naslova. Pri tem je še eno odprto vprašanje, o katerem ta hip ne bi želel govoriti,” je povedal.

Na vprašanje, ali je optimističen, je premier odgovoril, da upa na dogovor. “Vse bo jasno verjetno v kratkem ... Upam, da bomo dogovor le dosegli,” je dejal.

V načrtovanem dogovoru so na eni strani po njegovih besedah postavljene prave zahteve do grške vlade, na drugi strani pa je tudi velikodušna ponudba v sredstvih, ki bodo Grkom zagotovljena v primeru tega dogovora.

“Mislim, da je stvar zelo uravnotežena. Na eni strani strogi in zahtevni pogoji, na drugi izdatna pomoč za grške državljanke in državljane,” je ocenil.

“Če pride do sporazuma, smo dosegli dvoje: zagotovili pomoč Grčiji in njenim državljanom in ohranili enotnost pri tako pomembnem vprašanju, kot je obstoj članstva Grčije v območju evra. To je zelo pomembno. Upam, da sporazum bo,” je sklenil.

STA


Najbolj brano