Celotna EU novembra z 0,4-odstotno inflacijo

Evropski statistični urad Eurostat je danes potrdil prvo oceno o inflaciji v državah z evrom. Ta je bila novembra na letni ravni 0,3-odstotna, potem ko so se cene življenjskih potrebščin oktobra zvišale za 0,4 odstotka, novembra lani pa za 0,9 odstotka. Celotna EU je imela novembra 0,4-odstotno inflacijo, potem ko je bila oktobra 0,5-odstotna.

V državah z evrom je bila inflacija novembra  na letni ravni 0,3-odstotna, v celotni EU pa 0,4-odstotna. Foto: STA
V državah z evrom je bila inflacija novembra na letni ravni 0,3-odstotna, v celotni EU pa 0,4-odstotna. Foto: STA

LUXEMBOURG > Največji vpliv na zvišanje stopnje inflacije v območju z evrom so imele cene v restavracijah in kavarnah (+0,09 odstotne točke), najemnine (+0,08 odstotne točke) ter tobak in tobačni izdelki (+0,06 odstotne točke), medtem ko so jo znižale cene goriv (-0,22 odstotne točke) ter telekomunikacij in kurilnega olja (po -0,09 odstotne točke).

Najvišjo stopnjo inflacije so imele Romunija in Avstrija (v obeh po 1,5-odstotna) ter Finska (1,1-odstotna). V primerjavi z oktobrom se je inflacija na letni ravni znižala v 16 članicah EU, ostala nespremenjena v petih, medtem ko se je zvišala v šestih.

Države, ki so novembra na letni ravni zabeležile pocenitev življenjskih potrebščin, so Bolgarija (1,9-odstotna deflacija), Grčija (1,2-odstotna deflacija), Španija (0,5-odstotna deflacija) in Poljska (0,3-odstotna deflacija).

Slovenija je imela novembra na letni ravni 0,1-odstotno inflacijo.

STA


Najbolj brano