Čehi s peticijo za odstavitev predsednika Zemana

Več kot 11.000 Čehov se je že podpisalo pod peticijo, s katero bi sprožili ustavno pritožbo proti predsedniku Milošu Zemanu zaradi njegovih kritičnih izjav glede politike do Rusije. Očitajo mu izdajo, ker je bil kritičen do sankcij EU proti Rusiji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Več kot 11.000 Čehov se je že podpisalo pod peticijo, s katero bi sprožili ustavno pritožbo proti predsedniku Milošu Zemanu zaradi njegovih kritičnih izjav glede politike do Rusije. Foto: Wikipedia
Več kot 11.000 Čehov se je že podpisalo pod peticijo, s katero bi sprožili ustavno pritožbo proti predsedniku Milošu Zemanu zaradi njegovih kritičnih izjav glede politike do Rusije. Foto: Wikipedia

PRAGA > Peticijo z naslovom Gospod predsednik, odidite! so danes predali podpredsedniku senata, zgornjega doma češkega parlamenta, Premyslu Sobotki.

V peticiji češkemu predsedniku očitajo, da je z izjavami proti sankcijam EU proti Rusiji deloval “v interesu sovražnika, torej režima Vladimirja Putina, ne pa v interesu Češke republike in njenih zaveznikov”.

Michal Majzner, prvopodpisani pod peticijo, trdi, da Miloš Zeman“vztrajno širi rusko propagando”. V peticiji navaja Zemanove izjave, ki da to dokazujejo. Predsedniku očita izdajo države.

V peticiji Zemanu očitajo tudi nespoštovanje človekovih pravic in ustavnih določb v zvezi s tem. Dokaz tega naj bi bil Zemanov obisk na Kitajskem lansko jesen.

O peticiji bo zdaj odločal senat češkega parlamenta. Predsednik senatnega odbora za peticije Jaromir Jermar je napovedal, da bodo o peticiji razpravljali aprila, nato pa bo morda romala pred celoten senat, ki se bo lahko odločil za sprožitev ustavne pritožbe proti predsedniku pred ustavnim sodiščem.

Ustavno pritožbo morata podpreti oba domova parlamenta in to z ustavno večino, ki na Češkem znaša tri petine poslancev. To pa je precej malo verjetno, poroča APA.

STA


Najbolj brano