Čeh je na meji med Hrvaško in Srbijo razglasil svojo državo

Češki politik Vid Jedlička je na zahodnem bregu Donave med Hrvaško in Srbijo razglasil suvereno državo Svobodna republika Liberland. Na spletni strani Liberland.org je s tem oklical najmanjšo državo na Balkanu, ki po njegovem mnenju leži na nikogaršnji zemlji. Gre za sedem kvadratnih kilometrov površine na skrajnem severovzhodu Hrvaške ob Donavi.

Na spletni strani Liberland.org je s tem oklical najmanjšo 
državo na Balkanu, ki po njegovem mnenju leži na nikogaršnji 
zemlji.
Na spletni strani Liberland.org je s tem oklical najmanjšo državo na Balkanu, ki po njegovem mnenju leži na nikogaršnji zemlji. 

ZAGREB > Jedlička, samooklicani predsednik Liberlanda, je novo državo v hrvaški Baranji, na območju, ki je na nekaterih zemljevidih označeno kot Gornja Siga, razglasil v ponedeljek. Najbližje hrvaško naselje je Zmajevac, kjer večinoma živijo Madžari, na nasprotnem levem bregu Donave pa je srbsko mesto Bački Monoštor, kjer je večinsko hrvaško prebivalstvo.

Kot je pojasnil Jedlička, je njegova država nastala v skladu z mednarodnim pravom, ker je ustanovljena na nikogaršnji zemlji, ki je med razmejitvijo nista zahtevali ne Hrvaška ne Srbija. Tako je po njegovih besedah nastala država, ki je po površini ozemlja tretja najmanjša suverena država v Evropi, za Vatikanom in Monakom. Pričakuje, da bosta Liberland prva priznala Zagreb in Beograd.

Moto države: Živi in pusti drugim živeti

Oblikoval jo je po vzoru Hongkonga in Liechtensteina, moto državice pa je "Živi in pusti drugim živeti". Želi si, da bi v Liberlandu živela družba poštenih ljudi, ki jim državna administracija ne bo grenila življenja z različnimi prepovedmi in nepotrebnimi davki.

Izobesil je tudi zastavo svoje države, ki že ima ustavo in zakone. Uradni jezik je češki. Ljudi je pozval, naj zaprosijo za državljanstvo, ki ga pogojuje s tem, da niso komunisti, neonacisti in skrajneži ali obsojeni težkih kaznivih dejanj.

Hrvaška in Srbija sta v sporu glede meje ob Donavi. Medtem ko Hrvaška vztraja, da je treba mejo urediti na podlagi katastrskih občin, Srbija trdi, da mora mejna črta iti po sredini struge Donave.

Na srbskem bregu Donave je približno 10.000 hektarjev zemljišč, ki so vpisana v hrvaške katastrske knjige, medtem ko je ob hrvaškem nabrežju reke približno 3000 hektarjev, ki so del srbskih katastrskih občin.

Glede na hrvaške vire naj bi Jedlička Liberland razglasil na delu srbskih katastrskih občin v hrvaški Baranji.

STA


Najbolj brano