Če bodo našli nafto in plin, bodo v 3 do 5 letih začeli s črpanjem

Na Hrvaškem so začeli javno razpravo o strateški študiji vpliva na okolje načrtov za raziskave in izkoriščanje nafte in plina v Jadranu. Med drugim predvidevajo zmanjšanje najbolj severnega raziskovalnega območja ob obalah Istre zaradi projekta Nature 2000. Zemljevid območja je bil sporen za Slovenijo zaradi prejudiciranja meje na morju.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ZAGREB > Predsednica uprave vladne Agencije za ogljikovodike Barbara Dorić je ob petkovi predstavitvi dokumenta dejala, da študija podrobno analizira vse možne negativne vplive na okolje ter priporoča ukrepe, ki jih bodo znižali na najmanjšo možno mero.

Raziskave naj bi trajale približno pet let

Pričakuje, da se bodo raziskave v Jadranu začele konec septembra letos, potekale pa naj bi približno pet let. Če bodo našli nafto in plin, bo v treh do petih letih potem začeli tudi črpanje, a bodo naftne družbe pred začetkom izkoriščanja nafte in plina morale pripraviti dodatne ocene vpliva na okolje za vsako posamezno platformo.

Direktor podjetja Ires ekologija, ki je pripravilo študijo, Mirko Mesarić je izpostavil, da spremembe raziskovalnih območij predlagajo predvsem zaradi izvajanja ekoloških projektov, kot je Natura 2000, ter zaradi potreb navtičnega turizma in ribištva, so zapisali na spletni strani agencije.

Predlagajo zmanjšanje najbolje severnega izmed 29 raziskovalnih območij, da bi preprečili negativne čezmejne vplive na program Nature 2000 v Italiji.

Hrvaška vlada je v začetku meseca potrdila, da so družbe Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas in Ina dobile dovoljenja za raziskave in izkoriščanje nafte in plina na desetih lokacijah v hrvaškem delu Jadranskega morja. Vrednost investicijskih načrtov pri raziskavah je ocenjena na štiri milijarde kun (522 milijonov evrov).

Prejudiciranje meje na morju Slovenijo in Hrvaško

Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu je takoj po objavi razpisa za koncesije aprila lani opozorilo, da priloženo zemljevidi "enostransko prejudicirajo rešitve meje na morju med Slovenijo in Hrvaško".

Mesarić je dejal, da zahtevajo prepoved raziskav in izkoriščanja ob otoku Jabuka, ker gre za območje, ki je pomembno za razmnoževanje rib in drugih morskih organizmov. Dodatno bi razširili varnostno cono za otoke na odprtem morju, ki so pomembni za različne zvrsti ptic.

Zmanjšali bi tudi dva raziskovalna območja ob otoku Visu predvsem zaradi vplivov na navtični turizem.

Naftne platforme in njihova infrastruktura ne smejo niti vizualno vplivati na podobo turističnih območjih. Ne smejo se videti iz turističnih objektov niti iz naselij. Morajo biti usklajeni tudi s potrebami ribičev, je še dejal Mesarić.

Dodal je, da raziskave ne bi smele potekati istočasno v več kot treh območjih zaradi morebitnega kumulativnega škodljivega vpliva na okolje.

STA


Najbolj brano