Castro danes praznuje 88. rojstni dan

Nekdanji kubanski voditelj Fidel Castro danes praznuje 88. rojstni dan. Ob tej priložnosti so obnovili njegovo rojstno hišo v mestecu Biran na vzhodu države, je poročala kubanska televizija.

Fidel Castro
Fidel Castro 

HAVANA > Dela v hiši, ki je preurejena v muzej - gre sicer za repliko pred leti pogorelega družinskega domovanja, trajajo že nekaj tednov in naj bi v veliki meri presegla prvotne načrte. Delavci so namreč temeljito zavihali rokave in so se lotili obsežne prenove, ki vključuje tudi zidove, strope in pode.

Poleg tega so se lotili tudi restavracije več kot 800 muzejskih predmetov, pa tudi družinskega svetišča znotraj 28 hektarjev zgodovinskega zemljišča, kjer leži zgodovinski kompleks, ki so ga leta 2009 razglasili za narodni spomenik.

Prenova je doletela tudi starejši hotel in hišo Castrove starejše sestre Angele Marie ter še nekaj objektov v Biranu, ki leži okoli 800 kilometrov vzhodno od Havane, poroča spletni časnik Latin American Herald Tribune.

Castro se je po trditvah njegovih biografov rodil 13. avgusta 1926 španskemu priseljencu Angelu Marii Castru in kubanski vaščanki Lini Ruz kot tretji izmed sedmih otrok. Castro je vodil komunistično revolucijo, ki je 1. januarja 1959 strmoglavila diktatorja Fulgencia Batisto. Na čelu Kube je bil do leta 2006, potem pa je zaradi bolezni oblast predal bratu Raulu, ki se je rodil leta 1932.

STA


Najbolj brano