Cameron zadovoljen z močno podporo konservativcem

Delni uradni izidi četrtkovih parlamentarnih volitev v Veliki Britaniji potrjujejo napovedi vzporednih volitev, da se konservativcem obeta velika zmaga. Po preštetih glasovih v 545 od 650 volilnih okrožjih, so osvojili 250 poslanskih sedežev, laburisti, ki se jim obeta precejšen poraz, pa 212.

Davidu Cameronu se nasmiha dodatnih pet let na čelu 
britanske vlade. Foto: Wikipedia
Davidu Cameronu se nasmiha dodatnih pet let na čelu britanske vlade. Foto: Wikipedia

LONDON > Škotski nacionalisti (SNP) so osvojili 56 od 59 poslanskih sedežev na Škotskem, kar je izjemen uspeh - v dosedanjem mandatu je v Westminstru sedelo le šest njihovih poslancev. Njihovi uspeh je obenem velik poraz za laburiste, ki so doslej zmagovali v večini škotskih okrožij. Predsednica SNP Nicola Sturgeon je uspeh stranke danes označila za zgodovinskega.

SNP je dodaten veter v jadra dobila po referendumu o neodvisnosti septembra lani, ki s 55 odstotki glasov proti sicer ni uspel. Pot mu je odprla prav večina, ki so jo na volitvah v regionalni parlament leta 2011 osvojili škotski nacionalisti. Ti so takrat okrepili prizadevanja za izvedbo referenduma, na katerega je pristala tudi vlada v Londonu. Njihova premočna zmaga na Škotskem in posledično tudi morebiten večji vpliv v Londonu bo zagotovo sprožila vprašanje o okrepitvi možnosti za nov referendum in morebiti celo večjih možnostih na njegov uspeh. SNP je pred volitvami napovedovala podporo morebitni laburistični vladi, medtem ko so podporo konservativcem izključevali.

S porazom se bodo morali soočiti tudi dosedanji koalicijski partnerji konservativcev, liberalni demokrati, ki so po doslej preštetih glasovih osvojili le šest poslanskih sedežev.

Glede na projekcije BBC se konservativcem v končni fazi obeta skorajda absolutna večina v parlamentu - s 325 osvojenimi sedeži naj bi jim za to zmanjkal en sam poslanski mandat. Laburisti naj bi pristali pri 232 poslancih, SNP pri 56, liberalni demokrati naj bi zasedli 12 poslanskih sedežev, valižanska Plaid Cymru 3, evroskeptični Ukip 2 in Zeleni enega. Ostale stranke, pri katerih gre predvsem za severnoirske, naj bi skupno osvojile še 19 sedežev.

Porazdelitev sedežev zaradi britanskega volilnega sistema, t. i. first past the post, ne odraža dejanskega deleža osvojenih glasov. Pomembni so namreč le glasovi v posamičnem volilnem okrožju, od koder je v parlament izvoljen le kandidat z največjim deležem glasov.

Po preštetih glasovih v 545 okrožjih so konservativci skupno osvojili 35 odstotkov glasov, laburisti 31,7, Ukip 12, 3, liberalni demokrati 7,6, SNP 5,6 in Zeleni 3,6 odstotka glasov, še kažejo delni uradni izidi.

Britanski premier David Cameron je danes pozdravil “zelo močno podporo”, ki jo je dobila njegova konservativna stranka. “To je bila očitno zelo dobra noč za konservativno stranko,” je v prvem odzivu dejal Cameron, ki se mu jasno nasmiha dodatnih pet let na čelu britanske vlade. Opozoril je, da je vendarle treba počakati na končne rezultate. “Prezgodaj je še, da bi lahko govorili, kakšen bo rezultat na koncu,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vodja liberalcev Nick Clegg je obdržal svoj sedež v parlamentu a je že priznal, da je bila to “zelo kruta noč za liberalne demokrate”.

STA


Najbolj brano