Cameron za zunanjega ministra imenoval Philipa Hammonda

Britanski premier David Cameron je za novega zunanjega ministra danes imenoval dosedanjega ministra za obrambo, evroskeptika Phillipa Hammonda. Ta bo na položaju zamenjal Williama Hagua, ki je v ponedeljek zvečer odstopil v okviru spremembe Cameronovega kabineta pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

Novi britanski zunanji minister  Phillip Hammond Foto: Wikipedia
Novi britanski zunanji minister Phillip Hammond Foto: Wikipedia

LONDON > Phillip Hammond je v preteklosti izjavil, da bo na referendumu, ki ga je obljubil David Cameron za leto 2017 v primeru ponovne izvolitve, glasoval za izstop Velike Britanije iz EU, če ne bo prišlo do boljšega sporazuma med EU in Otokom. Komentator časnika Times Tim Montgomerie iz njegovih izjav sklepa, da bo Hammond Veliko Britanijo usmerjal proč od EU.

58-letnik, v vrhu britanskih konservativcev znan tudi kot “Veliki Phil”, je odraščal v Essexu vzhodno od Londona, na Oxfordu pa je študiral politiko, filozofijo in ekonomijo. Pred izvolitvijo v parlament leta 1997 je deloval na področjih nepremičnin, gradbeništva in energetike.

Ko so konservativci leta 2010 prišli na oblast, je bil imenovan za ministra za promet, leto dni kasneje pa je postal minister za obrambo. Na tem položaju je v okviru varčevalnih ukrepov sprejel več rezov v obrambno blagajno, v času njegovega ministrovanja pa se je tudi končala britanska misija v Afganistanu.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je tokratna sprememba največja od nastopa Cameronove vlade leta 2010. Premier naj bi z novo ekipo, v kateri bo več mlajših žensk, skušal dobiti podporo Britancev pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, naj bi Velika Britanija dobila najmanj dve novi ministrici. Ministrstvo za okolje naj bi poslej vodila Liz Truss, ministrstvo za izobraževanje pa Nicky Morgan. Položaje naj bi med drugim ohranili notranja ministrica Theresa May, finančni minister George Osborne in minister za zdravje Jeremy Hunt.

Cameron je spremembe v vladi opravil dva meseca pred referendumom o neodvisnosti Škotske in deset mesecev pred parlamentarnimi volitvami. Njegova Konservativna stranka si prizadeva zaustaviti nadaljnji vzpon evroskeptične stranke Ukip, ki je na evropskih in lokalnih volitvah zabeležila velik uspeh. Laburisti pa so Cameronovo potezo označili za “masaker zmernih” v vrstah konservativcev.

Britanski mediji poročajo, da želi Cameron z menjavo ekipe svoj kabinet očistiti belih moških in vanj pripeljati več žensk. Po pisanju konservativnega časnika Daily Telegraph je največje reze opravil predvsem med belci srednjih let. Independent pa poudarja, da naj bi s spremembami skušali zagotoviti, da v prihodnje v medijih ne bo več fotografij, na katerih Camerona obkrožajo zgolj moški.

STA


Najbolj brano