Cameron pozval Junckerja k spremembam v Evropi

Britanski premier David Cameron je v ponedeljek zvečer na pogovorih s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem poudaril, da Velika Britanija želi nov dogovor o Evropi. Osrednji temi srečanja v Cameronovi rezidenci v Chequersu sta bili reforma EU in pogajanja o novih odnosih med Londonom in Brusljem.

David Cameron Foto: Wikipedia
David Cameron Foto: Wikipedia

LONDON > “Premier je poudaril, da Britanci niso zadovoljni s statusom quo in so prepričani, da bi se EU morala spremeniti, da bi se bolje odzvala na njihove interese,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij po pogovorih povedala tiskovna predstavnica britanske vlade.

Jean-Claude Juncker je po njenih besedah ponovil, da želi najti “pravično rešitev za Veliko Britanijo in da želi pomagati”. Sogovornika sta se strinjala, da bodo za napredek potrebni nadaljnji pogovori.

S pogovori s predsednikom Evropske komisije je novi-stari britanski premier začel niz srečanj za dogovor o reformah v odnosu med Londonom in Brusljem, na podlagi katerih bodo nato Britanci odločali o nadaljnjem članstvu v EU.

David Cameron je mesece pogajanj o spremembah nekaterih pogojev članstva v uniji - te bi lahko terjale tudi spremembe pogodbe EU - začel nemudoma po vnovični izvolitvi na položaj v začetku maja, okrepil pa jih je na prvem srečanju z evropskimi voditelji na vrhu EU v Rigi prejšnji teden.

Po predstavitvi zakonodajnega programa svoje vlade v parlamentu v sredo bo nato v četrtek Cameron odpotoval na pogovore v Pariz, v petek pa v Berlin.

Cameron je pred dvema letoma pod pritiskom evroskeptikov v vrstah lastnih konservativcev in vse večje podpore evroskeptični stranki Ukip obljubil izvedbo referenduma o nadaljnjem članstvu države v EU. Izvedli naj bi ga najpozneje do konca leta 2017.

Britanski premier namerava voditi kampanjo za obstanek v uniji, a le če mu bo uspelo zagotoviti po njegovem nujno potrebne reforme. Njihov pomemben del so spremembe v pravilih glede dostopa priseljencev do socialne pomoči.

STA


Najbolj brano