Cameron poziva Nemčijo, naj pomaga, da bi se izognili Brexitu

Britanski premier David Cameron je danes pozval Nemčijo, naj mu pomaga doseči reforme Evropske unije, da Britance prepriča, da ostanejo v 28-članski povezavi. “Podpora našemu članstvu se je iz leta v leto zmanjševala. Zato se pogajam o spremembah, ki bodo naslovile skrbi Britancev,” je zapisal v prispevku za nemški Bild.

Britanski premier David Cameron Foto: Wikipedia
Britanski premier David Cameron Foto: Wikipedia

BERLIN, LONDON > David Cameron v prispevku, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, je opozoril, da bodo spremembe koristile celotni EU, Nemčija pa lahko pomaga pri njihovem sprejemu.

Britanski ministrski predsednik si prizadeva, da bi zmanjšali birokracijo znotraj EU ter več pristojnosti iz Bruslja prinesli na države članice. Zahteva tudi zagotovila, da bo Velika Britanija zavarovana pred tesnejšo politično integracijo in ekonomskimi odločitvami 19 članic evroobmočja. Te zahteve so se doslej izkazale kot relativno nesporne.

Glavno jabolko spora za nekatere članice EU naj bi bilo, da si Cameron prizadeva omejiti ugodnosti za migrante iz EU v prvih štirih letih bivanja v Veliki Britaniji. Kritiki ocenjujejo, da bi to šlo na račun nediskriminatornega načela in prostega pretoka ljudi znotraj EU.

“Želimo preprečiti, da bi ljudje uživali dobrobiti našega sistema, ne da bi vanj tudi prispevali,” je zapisal britanski premier. “Tako kot Nemčija tudi Velika Britanija verjame v načelo prostega pretoka ljudi. A to ne sme pomeniti, da lahko že prvi dan zahtevamo vse pravice. Zaradi tega predlagam omejitev za prva štiri leta,” je zapisal.

Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi bila načeloma naklonjena britanskemu stališču, a je hkrati tudi poudarila, da temeljni dosežki evropske integracije ne morejo biti predmet razprav.

Cameron se je danes v nemškem mestu Wildbad Kreuth ob robu klavzure na Bavarskem vladajočih krščanskih socialistov (CSU) sestal s predstavniki CSU. Po pogovorih je dejal, je zdaj še bolj prepričan, da so “reforme mogoče in dobre ne samo za Veliko Britanijo, ampak tudi za Evropo”.

“Ne samo zaradi tega, ker bodo druge evropske države imele koristi od tega, če Velika Britanija ostane članica EU, menim, da je pomembno, da EU pokaže fleksibilnost in naslovi skrbi posameznih članic,” je dejal.

Po zadnjih navedbah se je Cameron z nemško kanclerko Angelo Merkel srečal že v sredo zvečer, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Britanski premier se bo danes v madžarskem glavnem mestu Budimpešta sestal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

STA


Najbolj brano