Cameron napovedal svoj odstop

Britanski premier David Cameron je danes, potem ko so Britanci na četrtkovem referendumu izglasovali izstop države iz EU, do oktobra napovedal svoj odstop z mesta premierja. "Britanci so sprejeli jasno odločitev in Velika Britanija potrebuje novo vodstvo," je dejal.

Britanski premier David Cameron je danes, potem ko so 
Britanci na četrtkovem referendumu izglasovali izstop države 
iz EU, do oktobra napovedal svoj odstop z mesta premierja. Foto: Laurent Dubrule
Britanski premier David Cameron je danes, potem ko so Britanci na četrtkovem referendumu izglasovali izstop države iz EU, do oktobra napovedal svoj odstop z mesta premierja. Foto: Laurent Dubrule

LONDON > Cameron je dejal, da bo moral pogajanja o izstopu države iz EU voditi nov premier, zato se bo do oktobrskega kongresa konservativcev umaknil s položaja.

Na četrtkovem referendumu je za odhod države iz EU glasovalo 51,9 odstotka volivcev. Za izstop države jih je bilo približno milijon več kot za obstanek v EU. Britanski konservativci, ki jih vodi Cameron, so bili glede brexita razdeljeni. Del na čelu s Cameronom jih je zagovarjal obstanek v EU, del pod vodstvom nekdanjega londonskega župana Borisa Johnsona pa jih je vodil kampanjo za brexit.

"Mislim, da je prav, da novi premier sprejme odločitev o tem, kdaj aktivirati člen 50," je dejal Cameron. Omenjeni člen lizbonske pogodbe ureja izstop države iz EU.

Kot je dejal, se mu ne zdi prav, da bi bil kapitan zdaj, ko so Britanci sprejeli jasno odločitev, da gredo po poti, drugačni od tiste, ki jo je sam zagovarjal. "Mislim, da ne bi bilo prav, da bi skušal biti kapitan, ki vodi državo v novi smeri," je dejal pred svojo rezidenco na Downing Streetu 10.

Cameron je še povedal, da bo na vrhu unije prihodnji teden Britancem, ki živijo v EU, in britanskim državljanom, ki živijo v evropskih državah, zagotovil, da ne bo prišlo do takojšnjih sprememb v njihovem življenju.

Britanski premier, ob katerem je stala soproga Samantha, je še dejal, da se je boril za to, da Britanija ostane v EU, "z glavo, srcem in dušo".

Odločitev Britancev na referendumu je že sprožila paniko na finančnih trgih ter padec funta. Kljub temu je Cameron, ki je sicer pred referendumom opozarjal na negativne gospodarske posledice brexita, danes skušal trge pomiriti. "Rad bi trgom in vlagateljem zagotovil, da je britansko gospodarstvo v svojem jedru trdno," je dejal.

STA


Najbolj brano