Cameron: Referendum o članstvu Velike Britanije v EU zagotovo bo

Britanski premier David Cameron je danes ob robu vrha vzhodnega partnerstva v Rigi sprožil pogovore o reformi EU. “Danes bom začel pogovore s kolegi voditelji o reformi EU in njenem odnosu z Veliko Britanijo,” je dejal. Ocenil je, da pogovori ne bodo ne lahki ne hitri.

David Cameron Foto: Wikipedia
David Cameron Foto: Wikipedia

RIGA > “Ko sem se nazadnje sestal z evropskimi voditelji, sem upal, da bom lahko omogočil Britancem odločanje o članstvu Velike Britanije v EU. Zdaj je jasno, da referendum zagotovo bo,” je dejal David Cameron.

Britanski premier v procesu pogajanj z evropskimi partnerji pričakuje različna stališča in nestrinjanja, vzpone in padce, veliko hrupa, a verjame, da je s sodelovanjem v pravem duhu mogoče najti rešitve za britanske skrbi in izboljšanje delovanja celotne EU.

“Konec koncev nismo edini, ki želimo, da bi EU delovala bolje za ljudi po vsej Evropi. In to je tisto, kar sem odločen storiti,” je poudaril.

Cameron bo v sklopu prizadevanj za reformo unije v prihodnjem tednu obiskal Berlin in Pariz.

V EU poudarjajo, da so doslej o britanskih zahtevah brali v medijih, a da še nimajo nobenih uradnih predlogov, tako da za zdaj ni točno jasno, kaj želi Cameron.

Med članicami obstaja po neuradnih informacijah močna volja, da Velika Britanija ostane v klubu, seveda pa so določene meje, na primer nedotakljivost temeljnih svoboščin, vključno s prostim gibanjem oseb.

Cameron lahko pričakuje naklonjenost svojim zahtevam po rezanju birokracije, tudi v prizadevanjih za omejitev socialnega turizma, na primer z določitvijo roka, v kolikšnem času po prihodu v članico lahko tuji državljani uveljavljajo pravico do socialnih ugodnosti.

Ni pa v EU nikakršne želje po spreminjanju pogodbe, saj nihče ne želi odpirati Pandorine skrinjice.

Konkretnejšo razpravo o britanskih predlogih za reformo EU pričakujejo na junijskem vrhu unije v Bruslju pa tudi v Veliki Britaniji. Danes je skupina vodilnih britanskih znanstvenikov v časniku The Times objavila poziv proti izstopu Združenega kraljestva iz EU, saj da bi to lahko ogrozilo financiranje znanosti v državi.

“Javnosti ni dovolj znano, da je EU zelo blagodejna za britansko znanost in inovacije,” so zapisali znanstveniki, med njimi tudi nobelovec za genetiko Paul Nurse, astronom Martin Rees in odgovorni urednik znanstvene revije Nature Philip Campbell.

“Svoboda gibanja talentov in ambiciozni programi EU za financiranje znanosti, ki podpirajo kompleksno mednarodno sodelovanje, postavljajo Veliko Britanijo v sam vrh v svetu,” so dodali in se zavzeli za nadaljnje članstvo Velike Britanije v EU.

STA


Najbolj brano