Čadski vojaki v Nigeriji zadali hude izgube Boko Haramu

V kopenski ofenzivi čadske vojske proti islamski milici Boko Haram v Nigeriji je bilo v torek ubitih 200 skrajnežev in devet čadskih vojakov, je danes sporočil generalštab čadske vojske.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

ABUJA, YAOUNDE> S pripadniki Boko Harama, ki so pred čadskimi vojaki zbežali v sosednji Kamerun, so se davi spopadle kamerunske sile.

Čad je kakih 2000 vojakov v boj proti skrajnežem v torek poslal prvič, in sicer zaradi stopnjevanja krvavega upora Boko Harama. Čadske sile so vstopile v nigerijski kraj Gamboru, ki je bil že več mesecev v rokah Boko Harama, in prevzele nadzor nad njim. Pred prihodom kopenskih sil so položaje Boko Harama v Gamboruju skoraj eno uro obstreljevala čadska vojaška letala.

V spopadih je bilo po navedbah čadske vojske ubitih 200 skrajnežev in devet čadskih vojakov, 21 vojakov je bilo ranjenih.

Medtem ko so spopadi v Gamboruju še potekali, so skrajneži, ki so zbežali pred čadskimi vojaki, na drugi strani meje v Kamerunu napadli mesto Fotokol. Tam so se davi z njimi spopadle kamerunske sile, ki so jim kasneje iz Nigerije priskočili na pomoč še čadski vojaki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nasilju Boko Harama je bilo od leta 2009 ubitih več kot 130.000 ljudi, več kot milijon pa razseljenih.

Upor te skrajne skupine je postal kriza regionalnih razsežnosti, v katero so neposredno vpletene štiri države - Čad, Kamerun, Niger in Nigerija. Te štiri države in Benin so se dogovorili, da bodo okrepili sodelovanje v boju proti Boko Haramu in vzpostavili večnacionalne skupne sile.

Države z območja so tako v začetku januarja obljubile, da bo vsaka prispevala bataljon za večnacionalne sile, ki naj bi štele 3000 pripadnikov, kasneje pa so se dogovorile, da bodo število vojakov povečale na 7500.

STA


Najbolj brano