Burkina Faso: protestniki opustošili parlament

Razjarjeni protestniki v Burkina Fasu so danes vdrli v parlament in zanetili požar, s čimer so izrazili nasprotovanje načrtom, ki bi predsedniku države Blaiseju Compaoreju omogočili podaljšanje njegove že 27 let trajajoče vladavine.

Razjarjeni protestniki v Burkina Fasu so danes vdrli v parlament in zanetili požar, s čimer so izrazili nasprotovanje načrtom, ki bi predsedniku države Blaiseju Compaoreju (na fotografiji) omogočili podaljšanje njegove že 27 let trajajoče vladavine Foto: Wikipedia
Razjarjeni protestniki v Burkina Fasu so danes vdrli v parlament in zanetili požar, s čimer so izrazili nasprotovanje načrtom, ki bi predsedniku države Blaiseju Compaoreju (na fotografiji) omogočili podaljšanje njegove že 27 let trajajoče vladavine Foto: Wikipedia

OUAGADOUGOU > Množica ljudi je prebila varnostni obroč okrog parlamenta v prestolnici Ouagadougou in vdrla v poslopje ter začela pustošiti po pisarnah. Na ulicah so prav tako zažigali avtomobile. V kaosu je umrl en moški. Več tisoč protestnikov je vdrlo tudi v poslopje državne televizije RTB, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do nasilja je prišlo, tik preden naj bi poslanci glasovali o sporni zakonodaji, s katero bi podaljšali predsednikovanje Blaiseja Compaoreja. A vlada je sedaj odpovedala glasovanje, ni pa znano, ali je to le začasen ukrep ali ne.

V državi je bilo napeto že v dneh pred današnjim predvidenim glasovanje o ustavnih spremembah, s katerimi bi lahko sedanji predsednik ponovno kandidiral na novembrskih volitvah in se potegoval za novi petletni mandat. Že v sredo so v prestolnici Burkina Fasa potekali množični protesti, dan pred tem pa so izbruhnili ulični spopadi med množičnim shodom, ki je bil uperjen proti ustavnim spremembam.

Poveljnik državne vojske Nabere Honore Traore pa se je danes na pogovoru o krizi sestal z upokojenim generalom Kouamejem Louguejem, ki je bil nekoč tudi obrambni minister, opozicija pa ga ga želi kot zamenjavo Compaoreja.

Združeni narodi so se na nemire že odzvali. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v Burkina Faso poslal posebnega odposlanca, da bi pomagal končati val nasilja. Odposlanec Mohamed Ibn Chambas bo v petek prispel v državo v okviru skupne mirovne misije Afriške unije in Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas).

Evropska unija je vlado Burkina Fasa pozvala, naj umakne predlog ustavne spremembe, saj da bi to lahko ogrozilo stabilnost, razvoj in demokratični napredek države. ZDA so medtem izrazile globoko zaskrbljenost zaradi nastajajoče krize v Burkina Fasu in kritizirale predlog ustavne spremembe.

“Verjamemo, da se demokratične institucije krepijo, če se dosledno spoštuje uveljavljena pravila,” so sporočili iz Bele hiše. Obe strani so ZDA pozvale k mirni krvi, a so za nemir okrivile poskus spremembe volilnih pravil.

Francija pa je pozvala k zadržanosti in obsodila nasilje, ki se je odvilo v in pred parlamentom. Burkina Faso je bil sicer nekoč francoska kolonija.

Razmere v Burkina Fasu pozorno spremljajo v več afriških državah, saj se najmanj štirje državni voditelji pripravljajo ali razmišljajo o podobnih spremembah za podaljšanje vladavine, med drugim v Burundiju in Demokratični republiki Kongo.

Campaore se je z udarom leta 1987 s 36 leti zavihtel na oblast v državi in tam vztraja vse do danes. Od leta 1991 je bil štirikrat izvoljen za predsednika - dvakrat za sedemletni mandat, dvakrat pa za petletni.

Leta 2005 so uvedli ustavno omejitev predsedniških mandatov, Compaore.

STA


Najbolj brano