Burja in snežno neurje povzročili veliko težav v Dalmaciji

Zaradi močne burje so danes zaprte nekatere državne ceste, ki povezujejo Dalmacijo z notranjostjo Hrvaške. Nekaj po 9. uri pa so za ves promet odprli avtocesto Zagreb-Split med odcepoma Sveti Rok-Posedarje, a je hitrost omejena na 40 kilometrov na uro. Veliko dela so imeli tudi splitski gorski reševalci.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ZAGREB > Hrvaški avto klub opozarja voznike, naj prilagodijo hitrost in način vožnje, ker so lahko ceste poledenele zaradi nizkih temperatur v večjem delu države.

Meteorologi napovedujejo, da bo tudi silvestrovo na Hrvaškem mrzlo, s temperaturami do 20 stopinj pod lediščem ter da bo ponekod ob obali pihala izjemno močna burja.

Kot zanimivost so izpostavili, da je bila danes temperatura v Splitu pod ničlo, kar ni pogost pojav, ter da je v prihodnjih dneh mogoče celo pričakovati prvi sneg na otoku Palagruža sredi Jadranskega morja.

V popoldanskih urah v ponedeljek se je sicer končala drama 16 izletnikov, ki so se odpravili iz Sinja in Splita proti gori Dinara, a jih je v nedeljo okrog poldneva zajelo izjemno močno in nepričakovano snežno neurje. Med njimi je bila tudi mati s tremi otroki, najmlajši ima 15 mesecev.

Gorski reševalci so dejali, da so bile vremenske razmere izjemno slabe ter da so skupino izletnikov reševali pri minus 15 stopinjah Celzija in vetru s hitrostjo do 150 kilometrov na uro. Izkušani reševalci ne pomnijo tako močne in mrzle nevihte, ki bi lahko povzročila tudi tragedijo, so zapisali na svoji spletni strani.

STA


Najbolj brano