Odbor od Bulčeve pričakuje konkretne načrte

Komisarska kandidatka Violeta Bulc je dokazala, da je primerna za članico prihodnje Evropske komisije in da ima tako osebne kot profesionalne sposobnosti za vodenje prometnega resorja, se glasi ocena, ki so jo danes posredovali iz odbora za promet.

Violeta Bulc Foto: STA
Violeta Bulc Foto: STA

STRASBOURG > A v oceni je tudi kritika in poziv Violeti Bulc, naj odboru konkretneje predstavi svoje načrte.

Oceno je po današnjem srečanju koordinatorjev odbora za promet, ki so Bulčevo ocenili kot ustrezno kandidatko, na evropskega poslanca Jerzyja Buzeka - ta vodi konferenco predsednikov odborov v Evropskem parlamentu - posredoval predsednik odbora Michael Cramer.

V njej Cramer oziroma koordinatorji povzemajo vsebino pisnih odgovorov, ki jih je odboru še pred zaslišanjem posredovala Bulčeva, in ponedeljkovega zaslišanja.

Povzetku sledi ocena, ki jo začenjajo z besedami: “Dobro usposobljena kandidatka z visoko stopnjo integritete in neodvisnosti, predanostjo Evropi, profesionalno nadarjenostjo in vodstvenimi izkušnjami. Na zaslišanju je pokazala tudi svoje človeške kvalitete in komunikacijske sposobnosti.”

Ocenjujejo, da je kandidatka kljub pomanjkljivim izkušnjam in kratkemu času za pripravo pokazala “zadostno raven pripravljenosti” in “zmožnost, da hitro dojame glavne vidike” resorja, obenem pa “predanost” in “entuziazem”. Obljublja “nove perspektive” in “svež pogled” na prometno politiko.

Odgovori brez zavez

A čeprav so bili njeni odgovori načeloma zadovoljivi, so bili tudi “pogosto nejasni in jim je manjkalo specifičnih zavez”, v bolj kritičnem tonu oceno nadaljujejo koordinatorji odbora.

Zato odbor Bulčevi ponuja možnost, da mu svoje delovne načrte za naslednja leta pisno konkretneje predstavi, vključno s časovnico za njihovo uresničitev, in nato v roku treh mesecev od imenovanja na komisarski položaj znova stopi pred člane odbora in se z njimi pogovori o njih.

Svoje mnenje so sicer danes v odboru začeli z že izraženim ogorčenjem nad samim postopkom, ki je vodil v zamenjavo prvotnega komisarskega kandidata za resor prometa in vesolja Maroša Šefčoviča - zamenjavo, do katere je prišlo v naglici in brez vnaprejšnjega posvetovanja z njimi.

Ker je Slovak na zaslišanju v začetku oktobra pokazal “jasno politično vizijo prihodnjega razvoja prometne politike EU”, ga je hotel odbor ohraniti za resornega komisarskega kandidata, s tem so tudi seznanili predsednika prihajajoče komisije Jean-Clauda Junckerja, a ta njihove želje ni upošteval.

Lahko bodo glasovali o komisiji

To pismo je sicer le eno od pisem z ocenami 27 komisarskih kandidatov, ki so jih po zaslišanjih pripravili pristojni odbori. Ta pisma je na srečanju danes zvečer potrdila tako imenovana konferenca predsednikov in nato proces zaslišanj soglasno razglasila za zaključen.

S tem je pot za glasovanje o celotni komisiji, ki bo v sredo okoli poldneva na plenarnem zasedanju parlamenta v Strasbourgu, odprta, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Obenem so bile pisne ocene kandidatov tudi objavljene.

Predsednik prihodnje komisije Jean-Claude Juncker bo lahko poslancem na njihova stališča javno odgovoril v razpravi, ki bo v sredo zjutraj pred glasovanjem. Glede na stališča v poslanskih vrstah se pričakuje, da bo tik pred glasovanjem napovedal še nekaj sprememb v komisarski ekipi.

Med drugim se ugiba, da naj bi Madžaru Tiborju Navracsicsu odvzel del pristojnosti za državljanstvo, prvemu podpredsedniku komisije Fransu Timmermansu zaupal še skrb za trajnostni razvoj in pa odstopil od namere, da nadzor nad zdravili prenese iz zdravstvenega v resor za notranji trg in industrijo.

STA


Najbolj brano