Bulčeva o begunski krizi: Komisija pripravlja zelo operativne korake

Evropska komisija danes na tedenskem kolegiju pripravlja zelo operativne korake, ki jih bo drevi predsednik komisije Jean-Claude Juncker predstavil voditeljem članic EU, je napovedala evropska komisarka za promet Violeta Bulc ob prihodu na kolegij komisarjev. Podrobnosti ni želela razkriti.

Violeta Bulc  je kot ključna področja ukrepanja glede begunske krize izpostavila dosledno izvajanje schengenskih in 
dublinskih pravil.  Foto: STA
Violeta Bulc je kot ključna področja ukrepanja glede begunske krize izpostavila dosledno izvajanje schengenskih in dublinskih pravil.  Foto: STA

BRUSELJ > Komisija poskuša po besedah Violete Bulc storiti vse, da bi Evropa delovala enotno ter da bi zagotovila celovite in trajne rešitve. Begunska kriza je pomemben presedan, unija mora združiti moči in ukrepati enotno, je poudarila Bulčeva.

Ukrepanje je po komisarkinih besedah potrebno na dveh ravneh: poiskati je treba celostne in trajnostne rešitve, ki bodo delovale dolgoročno, ter se odzvati operativno. Danes po kolegiju bodo ti operativni koraki znani, je povedala.

Podrobnosti o operativnih korakih Bulčeva ni želela razkriti, češ da bo več povedal njen kolega za migracije Dimitris Avramopulos, ki pa ob prihodu na kolegij prav tako ni želel biti konkretnejši. Konkretne korake bo predstavil Jean-Claude Juncker, je dejal.

Bulčeva je kot ključna področja ukrepanja izpostavila dosledno izvajanje schengenskih in dublinskih pravil. Pri tem je pohvalila Slovenijo, ker dosledno spoštuje pravila in se v težkih razmerah zelo dobro znajde.

“To je glavno, kar Slovenija v tem trenutku lahko naredi. Dosledno upoštevanje pravil in konstruktivno sodelovanje v vseh pogovorih za vzpostavljanje novih mehanizmov,” je poudarila Bulčeva.

Komisarka je prav tako izpostavila, da orodja so in da je tudi z že obstoječimi mehanizmi mogoče še dodatno ukrepati, a da komisija za njihovo uporabo potrebuje mandat članic.

O posledicah begunske krize za prometni sektor, zlasti v kontekstu težav Hrvaške in Srbije, je komisarka dejala, da je dala komisija na voljo vsa razpoložljiva sredstva, ljudi, znanje in mehanizme za reševanje problemov.

Avramopulos je še poudaril, da so notranji ministri unije v torek z dogovorom o premestitvi 120.000 beguncev napravili pomemben korak naprej. Kar smo se dogovorili, je za vse obvezno, vsi bomo morali izvajati dogovor, je še izpostavil.

STA


Najbolj brano