Bulčeva dobila pozitivno oceno v odboru

Koordinatorji odbora Evropskega parlamenta za promet so Violeto Bulc danes ocenili kot ustrezno za novo komisarko za promet, je na twitterju sporočila politična skupina EPP. Nasprotovanja Bulčevi med koordinatorji očitno ni bilo, saj bi sicer danes ob 11. uri sledilo srečanje članov odbora in glasovanje o njej.

Violeta Bulc je dobila pozitivno oceno v odboru Evropskega parlamenta za promet Foto: STA
Violeta Bulc je dobila pozitivno oceno v odboru Evropskega parlamenta za promet Foto: STA

STRASBOURG > “Bulčeva je skozi. Odbor za promet ji je dal zeleno luč,” je tvitnil koordinator EPP v pristojnem odboru Wim van de Camp.

Koordinator S&D v odboru Ismail Ertug je to potrdil posredno s tvitom, da je Violeto Bulc njegova skupina podprla, a da bo morala zdaj držati svoje obljube o trajnostnih in socialnih vidikih področja prometa.

Splošni odgovori, a na splošno dober vtis

Kasneje so zeleno luč za komisarsko kandidatko iz Slovenije, ki je bila po pozitivnih prvih odzivih na zaslišanje pričakovana, potrdili in komentirali v bolj ali manj vseh političnih skupinah. Da je dobila podporo, je tvitnil tudi premier Miro Cerar.

Uradno ocena ni bila objavljena in je v odboru ne morejo formalno potrditi. Bila je le posredovana konferenci predsednikov parlamentarnih odborov, od tam pa gre na konferenco predsednikov parlamenta, ki bo popoldne oziroma zvečer sprejemala oceno o celotni novi komisiji.

Predsednik odbora za promet Michael Cramer iz vrst Zelenih zato ni mogel povedati, kaj so sklenili glede Bulčeve, je pa na kratko orisal današnjo razpravo v odboru.

“Na splošno je naredila dober vtis kot človek in prijazna oseba. Njeni odgovori so bili večinoma splošni, pogrešali smo nekaj konkretnih argumentov,” je dejal. Na vprašanje, kaj pa njene sposobnosti, je dvoumno odvrnil le, da se je “sposobna v štirih dneh pripraviti na zaslišanje”.

Kot je še pojasnil, je bilo nekaj nezadovoljstva glede določenih odgovorov Bulčeve - na primer glede boja proti socialnemu dumpingu, regionalnih letališč, konkretnih načrtov, kako narediti promet bolj zelen in odpraviti nepošteno konkurenco. “A na splošno mislimo, da lahko dobro sodelujemo,” je dodal.

Niso ji pogledali skozi prste

Zadovoljstvo z današnjo potrditvijo Bulčeve oziroma prepričanje, da so se koordinatorji odločili prav, sta že izrazila vodji obeh najmočnejših političnih skupin v Evropskem parlamentu, EPP in S&D.

Manfred Weber iz EPP je menil, da Bulčeva res ni imela veliko časa za priprave, a je sama ocenila, da je kos izzivu. Poslanci ji v ponedeljek na zaslišanju “niso pogledali skozi prste” in “očitno je uspela prepričati koordinatorje”.

Tudi Gianni Pitella iz S&D je poudaril, da popolnoma zaupa oceni kolegov v pristojnem odboru. Kljub kratkim pripravam se je Bulčeva dobro znašla. Njeni odgovori morda niso bili zelo podrobni, a bili so “zadovoljivi”, je dejal.

Sledila naj bi usmeritvam Šefčoviča

Iz S&D so sporočili, da od prihodnje komisarke pričakujejo, da bo sledila usmeritvi in viziji, ki ju je predstavil Slovak Maroš Šefčovič. Ta naj bi po prvotnih načrtih v novi komisiji prevzel prometni resor, zdaj pa ga bo kot podpredsednik za energetsko unijo imel pod svojim okriljem.

Ustreznost Šefčoviča za novega podpredsednika Evropske komisije za energetsko unijo sta parlamentarna odbora za energijo in okolje danes dopoldne prav tako že pozitivno ocenila.

Nadaljevati je treba z načrtom komisije za modernizacijo infrastrukture ter del obljubljenih 300 milijard evrov investirati v prometni sektor - za trajnostno rast, inovacije in pametna delovna mesta. V S&D obenem posebej opozarjajo na nujnost spoštovanja socialnih pravic zaposlenih v prometu.

Pričakovano je s potrditvijo Bulčeve zelo zadovoljen tudi Guy Verhofstadt, vodja poslancev Alde. Verhofstadt je zadovoljstvo z izbiro Bulčeve in resorja zanjo izrekel že tudi v minulih dneh, danes pa je na novinarsko vprašanje pohvalil še njen ponedeljkov nastop.

Kot je poudaril, znanje pri tem ni edino in najbolj bistveno, pomembne so “strast”, “vizija”, “sposobnost, da prepričaš ljudi”, “odločenost, da narediš nekaj iz svojega resorja”. Vse to je Bulčeva pokazala in to potrjuje današnja ocena, je dejal.

STA


Najbolj brano