Budistični voditelji: Ukrepati je treba pri vzrokih okoljske krize

Vodilne budistične osebnosti, med njimi tudi dalajlama, so pred podnebno konferenco v Parizu pozvali svetovne voditelje k zmanjševanju rabe fosilnih goriv in spopadu s segrevanjem ozračja. 15 budističnih voditeljev je ocenilo, da sta na kocki “naše preživetje in preživetje drugih vrst”, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vodilne budistične osebnosti, med njimi tudi dalajlama, so 
pred podnebno konferenco v Parizu pozvali svetovne voditelje k zmanjševanju rabe fosilnih goriv in spopadu s 
segrevanjem ozračja. Foto: Neva Volarič
Vodilne budistične osebnosti, med njimi tudi dalajlama, so pred podnebno konferenco v Parizu pozvali svetovne voditelje k zmanjševanju rabe fosilnih goriv in spopadu s segrevanjem ozračja. Foto: Neva Volarič

HONGKONG > “Človeštvo mora skupaj ukrepati pri izvirnih vzrokih okoljske krize, ki jo poganjajo uporaba fosilnih goriv, netrajnostni vzorci potrošnje ter pomanjkanje osveščenosti in skrbi glede posledic naših dejanj,” navaja skupna izjava.

Predstavniki na pariški podnebni konferenci morajo svet po navedbah verskih vodij postaviti na pot popolne ukinitve rabe fosilnih goriv in v smeri 100-odstotne čiste, obnovljive energije. Pozvali so tudi k omejitvi dviga globalne temperature na največ 1,5 stopinje Celzija, kar je po njihovem mnenju “tehnološko in gospodarsko dosegljivo”.

Gre za prvo izjavo, v kateri tako veliko število budističnih voditeljev o globalni težavi govori soglasno. Podpisali so jo voditelji iz Azije, Francije in ZDA.

Izjava budističnih voditeljev je prišla le nekaj dni zatem, ko so katoliški škofje objavili globalni poziv, naj se na podnebni konferenci v Parizu ob koncu leta doseže preboj, tudi zagotovitev “popolne dekarbonizacije” svetovnega gospodarstva do sredine 21. stoletja. Pav tako naj se zagotovi več pomoči revnim državam, ki se spopadajo s posledicami podnebnih sprememb, so dodali škofje.

Podnebna konferenca, ki bo potekala med 30. novembrom in 11. decembrom v Parizu, bo vrhunec šestletnega dela v času od neuspešne konference leta 2009 v Koebenhavnu, ki ni prinesla odločilnega dogovora.

Cilj letošnje konference je dogovor, ki bi omejil globalno segrevanje na do dve stopinji Celzija v primerjavi z obdobjem pred industrijsko revolucijo.

STA


Najbolj brano