Bruseljski napadalci naj bi načrtovali tudi ugrabitve

Džihadisti, ki so izvedli smrtonosne teroristične napade v Bruslju, so načrtovali tudi ugrabitve znanih osebnosti, ki so jih nameravali zamenjati za svoje zaprte soborce, so v sredo poročali belgijski mediji.

Džihadisti, ki so izvedli smrtonosne teroristične napade v 
Bruslju, so načrtovali tudi ugrabitve znanih osebnosti, ki so jih 
nameravali zamenjati za svoje zaprte soborce. Foto: STA
Džihadisti, ki so izvedli smrtonosne teroristične napade v Bruslju, so načrtovali tudi ugrabitve znanih osebnosti, ki so jih nameravali zamenjati za svoje zaprte soborce. Foto: STA

BRUSELJ > Javna radia RTBF in VRT sta navedla, da so preiskovalci do tega zaključka prišli po odkritju posnetka pogovora na prenosnem računalniku, ki so ga našli v smetnjaku v bruseljski četrti Schaerbeek. Ta je bila izhodišče za morilski pohod napadalcev 22. marca lani.

Na posnetku je pogovor med skrajnežem Islamske države v Siriji ter bruseljskimi napadalci Ibrahimom El Bakraouijem in Najimom Laachraouijem, ki sta se razstrelila na letališču v belgijski prestolnici, in Khalidom El Bakraouijem, ki je napad izvedel na postaji podzemne železnice Maelbeek, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskovalci so sogovornika iz Sirije identificirali kot Osamo Atarja, belgijsko-maroškega veterana med skrajneži, ki je bil zaprt v ameriških zaporih v Iraku.

Trojica v Bruslju je glede na poročanje medijev načrtovala niz terorističnih dejanj, vključno z ugrabitvami “ene ali dveh” osebnosti, ki bi jih nato uporabili pri zahtevi za “osvoboditev naših bratov in sester”, zaprtih v Belgiji. Med slednjimi je tudi Mehdi Nemmouche, ki je med napadom na judovski muzej v Bruslju maja 2014 ubil štiri ljudi.

Trojica na koncu ugrabitev ni izvedla, je pa v napadih na bruseljskem letališču in postaji podzemne železnice ubila 32 ljudi in jih več sto ranila.

Belgijski preiskovalci medijskih poročil niso želeli komentirati, dodaja AFP.

STA


Najbolj brano