Bruselj zagotavlja, da v trgovinskih pogajanjih ne bo nižanja standardov

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malström je v odzivu na danes objavljene dokumente o prostotrgovinskem sporazumu TTIP, o katerem se v tajnosti pogajajo ZDA in EU, zatrdila, da EU z nobenim trgovinskim sporazumom ne bo znižala zaščite za potrošnike ali okolje. Dokumenti, ki jih je objavil Greenpeace, so nepopolni, poudarjajo v Bruslju.

Glavni pogajalec EU Ignacio Garcia Bercero Foto: STA
Glavni pogajalec EU Ignacio Garcia Bercero Foto: STA

BRUSELJ > Noben trgovinski sporazum, ki ga bo sklenila EU, ne bo znižal ravni zaščite potrošnikov ali okolja ali varnosti hrane, je na svojem uradnem blogu zapisala Cecilia Malström.

“Konsolidirana besedila” v trgovinskih pogajanjih še ne pomenijo končnega izida pogajanj. Odsevajo zgolj pogajalsko stališče udeleženih strani, je opozorila komisarka z ozirom na “domnevno uhajanje” informacij iz pogajanj med EU in ZDA o TTIP.

Ta besedila zgolj odražajo pogajalska stališča obeh strani in “zato ne bi smelo biti presenečenje, da obstajajo področja, kjer imajo EU in ZDA različne poglede”.

Po komisarkinem mnenju je tudi povsem običajno, da želita strani v pogajanjih doseči kar največ zastavljenih ciljev. A to še ne pomeni, da bo druga stran privolila v te zahteve. Zato so današnji “alarmantni naslovi” v medijih zgolj “vihar v kozarcu vode”.

Evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) je poudaril, da so se strahovi in dvomi o sporazumu izkazali za utemeljene in upravičene. Razkritja po njegovem pričajo, da ZDA želijo spremeniti demokratični in pravni sistem unije. Iz poslančeve pisarne so sporočili, da danes razkriti dokumenti tudi potrjujejo dejstvo, da se interese korporacij in multinacionalk postavlja nad interese državljanov. “Že prej smo vedeli, da je pozicija EU slaba, sedaj pa se je potrdilo še to, da je pozicija ZDA za vse nas še precej slabša,” je ocenil Šoltes. Po njegovem mnenju so najbolj zaskrbljujoči deli dokumentov s področja varstva okolja, javnega zdravja, varstva hrane in varstva pravic potrošnikov, saj ZDA na teh področjih več kot očitno težijo k nižanjem standardov, ki so uveljavljeni v EU. “Poleg tega dokumenti razkrivajo tudi to, da bo sporazum multinacionalkam dal veliko večjo težo in moč pri sprejemanju odločitev, kar vsekakor ni sprejemljivo. Zaradi vsega tega je bolj kot kdajkoli prej jasno, da moramo sporazumu TTIP odločno reči ne,” je zapisal Šoltes.

Tudi glavni pogajalec EU Ignacio Garcia Bercero je novinarjem danes v Bruslju pojasnjeval, da so dokumenti, ki jih je objavil Greenpeace, nepopolni. Gre za evropski predlog na eni in ameriški predlog na drugi strani, nikakor pa to še ni skupen predlog, ki bi kakorkoli odseval izid pogajanj ali sporazum med stranema.

Ti dokumenti omogočajo zgolj delne zaključke, na njihovi podlagi ni mogoče priti do pravilnih zaključkov, je zatrdil.

Razkritje dokumentov je po Bercerovem mnenju problematično in bi lahko predstavljalo težavo v nadaljevanju pogajanj. Kot je pojasnil ob tem, bodo preiskali, kako je do razkritja dokumentov, ki so tajni in na veliko mestih razkrivajo pogajalsko stališče ameriške strani, sploh lahko prišlo.

Minuli petek se je v New Yorku končal 13. krog pogajanj o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem sporazumu (TTIP). Šlo je za obsežen krog pogajanj, strani pa sta obravnavali vsa trenutno aktualna vprašanja, je o pogajanjih povedal Bercero.

Pri tem je bil storjen znaten napredek v procesu konsolidacije besedila s ciljem zmanjšati število odprtih vprašanj, a potrebnega bo še veliko dela, je še dejal glavni pogajalec EU.

STA


Najbolj brano