Bruselj trdi, da ni začel postopkov proti Sloveniji zaradi preiskav v Banki Slovenije

V Evropski komisiji niso začeli pravnih postopkov proti Sloveniji v povezavi s kriminalističnimi preiskavami v Banki Slovenije, so danes sporočili v Bruslju v odziv na neuradne navedbe, da naj bi komisija vložila tožbo oziroma pravno ukrepala proti Sloveniji zaradi lanskih preiskav v slovenski centralni banki.

Bruselj trdi, da ni začel pravnih postopkov proti Sloveniji 
zaradi preiskav v Banki Slovenije. Foto: STA
Bruselj trdi, da ni začel pravnih postopkov proti Sloveniji zaradi preiskav v Banki Slovenije. Foto: STA

BRUSELJ > “Nismo začeli pravnih postopkov. Seveda pa smo v stiku s slovenskimi oblastmi in Evropsko centralno banko (ECB) glede te pomembne zadeve,” so danes sporočili iz tiskovne službe komisije.

Že pred dnevi so v komisiji poudarili, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov v povezavi s slovensko centralno banko. Ob tem so Slovenijo in ECB spodbudili h konstruktivnemu sodelovanju.

V komisiji so tedaj še navedli, da so v stiku s slovenskimi oblastmi v povezavi s to zadevo, seveda brez kakršnega koli vmešavanja v nacionalne preiskave.

Po kriminalističnih preiskavah v Banki Slovenije julija lani je predsednik ECB Mario Draghi tedaj pri slovenskemu državnemu tožilstvu in Evropski komisiji protestiral zaradi nezakonite zaplembe informacij ECB. V evropski banki so zahtevali izločitev zaupnih informacij ECB na notranjem omrežju Banke Slovenije.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je sredi julija v odgovoru Draghiju zapisal, da je bila hišna preiskava na Banki Slovenije po njemu dostopnih podatkih opravljena v skladu z odredbo, zato poziva ne sprejema. Pri Evropski komisiji pa so takrat dejali, da čakajo rezultate preiskave in da pozorno spremljajo razvoj dogodkov.

Ljubljansko okrožno sodišče je v sporu med ECB in tožilstvom po poročanju Pop TV presodilo, da so bili postopki zakoniti in da zaseženi podatki ne predstavljajo arhiva ECB. Sodba ni dostopna javnosti, prav tako se nanjo doslej niso odzvali v ECB.

STA


Najbolj brano