Bruselj s svežnjem ukrepov za otežitev dostopa do orožja v EU

Evropska komisija je po petkovih terorističnih napadih v Parizu danes sprejela sveženj ukrepov za otežitev dostopa do strelnega orožja v EU. "Potrebujemo več ukrepov za zaščito naših državljanov pred nevarnostjo, ki jo pomenijo pretihotapljene kalašnikovke," je poudaril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos.

 Foto: Gpu
Foto: Gpu

BRUSELJ > Da bi kriminalcem in teroristom omejila dostop do orožja, komisija predlaga popolno revizijo direktive o pridobivanju in posedovanju strelnega orožja, ki določa pravila za dostop posameznika do orožja in prenos orožja v druge članice EU.

Predvidene spremembe vključujejo strožja pravila za prepoved nekaterih polavtomatskih orožij za posameznike in za pridobitev orožja ali delov orožja na spletu, boljšo sledljivost orožja ter strožje pogoje za onesposobljeno orožje in za zbiralce orožja. Poleg tega je komisija danes sprejela skupne standarde za onesposobitev strelnega orožja, ki naj bi zagotovili, da onesposobljeno orožje dejansko postane neuporabno, ter naj bi veljali tako v nacionalnih kot čezmejnih primerih.

Avramopulos je ob tem napovedal, da bo v prihodnjih tednih predstavil tudi načrt za boj proti nezakoniti nabavi orožja in razstreliva na črnem trgu, ki bo vključeval krepitev sodelovanja z državami Zahodnega Balkana in Bližnjega vzhoda.

Komisar je izrecno poudaril, da je podlaga za ukrepanje unije po petkovih terorističnih napadih v Parizu evropska varnostna strategija, ki jo je komisija razgrnila aprila, po januarskih napadih v Parizu, s tem da bo njeno izvajanje pospešeno.

Eden od že dolgo načrtovanih ukrepov v boju proti terorizmu je evropski sistem izmenjave podatkov o letalskih potnikih (PNR), ki bi ga morala unija sprejeti do konca leta. "Ne smemo izgubljati časa," je poudaril Avramopulos. Drugi niz ukrepov je zaščita zunanjih mej unije, ki je po mnenju številnih predstavnikov članic in institucij unije nujna za preživetje schengenskega prostora brez nadzora na notranjih mejah, ki je poleg evra najbolj otipljiva korist članstva v EU. Sprememb schengenskega zakonika v komisiji za zdaj ne načrtujejo. Poudarjajo namreč, da ta že sedaj zagotavlja vsa orodja, potrebna za učinkovit nadzor zunanje meje.

Komisija pri tem članice poziva, naj čim bolje izkoristijo schengenski informacijski sistem (SIS). Predvidena je tudi revizija SIS, ki naj bi olajšala izvajanje prepovedi potovanj v primeru suma, da gre za tujega terorističnega borca.

Decembra bo komisija predstavila tudi predlog za vzpostavitev evropske obalne in mejne straže, spomladi pa sveženj o pametnih mejah.

Komisar je ob predstavitvi teh ukrepov poudaril, da si je pri vsem tem seveda ključno prizadevati za odpravo vseh razlogov, iz katerih se ljudje odločajo za terorizem. "To so naši mladi, ki so se obrnili proti nam," je izpostavil. Ob tem je spomnil tudi na pomen doslednega izvajanja načrta za premestitev beguncev znotraj unije ter preselitev beguncev iz tretjih držav v unijo, saj je le tako mogoče nadzorovati migracijski tok. Storilci grozovitih dejanj v Parizu niso begunci. Naša moralna in pravna dolžnost je, da zaščitimo begunce. Če bomo začeli postavljati pod vprašaj ranljivost teh ljudi, bomo sprejeli psihozo, ki nam jo želijo vsiliti teroristi, je še opozoril komisar.

V skladu z evropsko varnostno strategijo, predstavljeno aprila, je predvidena tudi vzpostavitev posebnega protiterorističnega središča v okviru Europola, ki naj bi zaživelo januarja prihodnje leto.

Do konca novembra bo komisija predlagala še spremembo evropskega okvira o terorizmu, preučila pa bo tudi možnost dodatnih ukrepov v boju proti financiranju terorizma.

STA


Najbolj brano