Bruselj s svežnjem ukrepov proti terorizmu in nezakoniti trgovini z orožjem

Evropska komisija je danes sprejela sveženj ukrepov za okrepitev boja proti terorizmu in nezakoniti trgovini s strelnim orožjem in eksplozivi. Sveženj sestavljata predlog direktive o terorizmu ter akcijski načrt za boj proti storilcem kaznivih dejanj in teroristom pri dostopu do orožja, eksplozivov in njihove uporabe, so sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija je  sprejela sveženj ukrepov za okrepitev 
boja proti terorizmu in nezakoniti trgovini s strelnim orožjem in 
eksplozivi. Foto: STA
Evropska komisija je sprejela sveženj ukrepov za okrepitev boja proti terorizmu in nezakoniti trgovini s strelnim orožjem in eksplozivi. Foto: STA

BRUSELJ > Predlog direktive o boju proti terorizmu odpravlja vrzeli pravnega okvira EU glede kazenskega pregona. Direktiva določa tudi skupne opredelitve terorističnih kaznivih dejanj, s čimer zagotavlja skupni odziv na pojav tujih terorističnih borcev ter tako krepi odvračalni učinek po vsej EU in zagotavlja ustrezno kaznovanje storilcev, so prepričani v Bruslju.

Direktiva med kazniva dejanja uvršča potovanja za teroristične namene tako znotraj kot zunaj EU, financiranje, organizacijo in pomoč pri izvedbi takih potovanj, udeležbo pri usposabljanju za teroristične namene ter zagotavljanje denarja za storitev terorističnih kaznivih dejanj. Predlog krepi tudi določbe o kaznivosti novačenja, usposabljanja za teroristične namene ter širjenja teroristične propagande, med drugim na spletu.

V Bruslju navajajo, da je namen akcijskega načrta boljše odkrivanje, preiskovanje in zaseg orožja, eksplozivov in predhodnih sestavin za eksplozive, ki se uporabljajo za kriminalne in teroristične namene. Komisija v akcijskem načrtu poziva države članice, naj vzpostavijo nacionalne informacijske točke za boljši nadzor nad nedovoljeno trgovino s strelnim orožjem ter ustanovijo enote za spremljanje kibernetskega kriminala. Prav tako poziva k okrepitvi nadzora na zunanjih mejah ter tesnejšemu policijskemu in carinskemu sodelovanju.

Akcijski načrt predlaga tudi izboljšano zbiranje in izmenjavo informacij o iskanem strelnem orožju ter okrepljeno sodelovanje s tretjimi državami glede nezakonitega uvoza strelnega orožja in eksplozivov v EU.

Komisija je opredelila varnostno agendo kot prednostno nalogo. S predlaganim svežnjem ukrepov želi olajšati sodelovanje med državami članicami EU, ki so v prvi vrsti same odgovorne za zagotavljanje notranje varnosti, so še sporočili iz Evropske komisije.

STA


Najbolj brano