Bruselj poroča o napredku pri izvajanju begunskega dogovora EU in Turčije

Evropski migracijski načrti prinašajo pozitivne rezultate. To kaže stalen napredek pri izvajanju begunskega dogovora EU in Turčije ter občutno zmanjšanje prihodov nezakonitih migrantov v Grčijo, herkulska prizadevanja Italije in Grčije ter rekordno število premeščenih beguncev v novembru, ugotavlja Evropska komisija v migracijskih poročilih.

Od sprejetja dogovora v marcu je v povprečju 90 prihodov 
nezakonitih migrantov v Grčijo na dan, medtem ko jih je bilo 
oktobra lani v enem dnevu tudi 10.000. Foto: STA
Od sprejetja dogovora v marcu je v povprečju 90 prihodov nezakonitih migrantov v Grčijo na dan, medtem ko jih je bilo oktobra lani v enem dnevu tudi 10.000. Foto: STA

BRUSELJ > Komisija torej kljub zaostrenim odnosom med EU in Turčijo poroča o “stalnem napredku” pri izvajanju begunskega dogovora, a ob “številnih izzivih”. Od sprejetja dogovora v marcu je v povprečju 90 prihodov nezakonitih migrantov v Grčijo na dan, medtem ko jih je bilo oktobra lani v enem dnevu tudi 10.000, pojasnjujejo v Bruslju.

Napredek je opazen tudi pri vračanju migrantov iz Grčije v Turčijo. Od prejšnjega poročila so vrnili dodatnih 170 oseb, s čimer se je skupno število vrnjenih oseb zvišalo na 1187. Pomembni izzivi ostajajo, saj je ritem vračanja še vedno prepočasen, kar krepi pritisk na grške otoke, zato je treba po mnenju komisije okrepiti prizadevanja na tem področju.

Zaradi “herkulskih prizadevanj” Italije in Grčije pri soočanju z begunsko krizo v minulih mesecih je komisija danes ustavila postopke proti državama zaradi neustreznega jemanja prstnih odtisov in registracije migrantov, je povedal evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos.

Poudaril je, da je bil november s 1400 premestitvami rekorden mesec pri izvajanju načrta za premeščanje beguncev iz Grčije in Italije v druge članice unije, v okviru katerega naj bi članice unije premestile 160.000 beguncev. Skupno so doslej premestili 8162 oseb, od tega 6212 iz Grčije in 1950 iz Italije.

Komisija ocenjuje, da je moč premestiti vse upravičene prosilce do septembra prihodnje leto. Za dosego tega cilja bi morale članice poslej izvesti vsaj 2000 premestitev na mesec iz Grčije in 1000 iz Italije, od aprila prihodnje leto pa vsaj 3000 iz Grčije in 1500 iz Italije.

Napredek je očiten tudi v prizadevanjih grških oblasti pri odpravljanju pomanjkljivosti v azilnem sistemu, kar omogoča priporočilo ponovnega postopnega uveljavljanja dublinske uredbe v Grčiji od 15. marca prihodnje leto, je povedal prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans.

Dublinska uredba določa, da je treba prošnjo za azil obravnavati v prvi državi vstopa v EU. V skladu z odločitvama Evropskega sodišča za človekove pravice in Sodišča EU iz leta 2011 je Grčija zaradi sistemskih pomanjkljivosti pri obravnavi beguncev izvzeta iz te uredbe, kar onemogoča delovanje evropske azilne politike.

STA


Najbolj brano