Bruselj odobril 10 milijonov evrov nujne pomoči Sloveniji v begunski krizi

Evropska komisija je odobrila 10,17 milijona evrov nujne pomoči Sloveniji pri soočanju z izjemnimi migracijskimi tokovi, so danes sporočili v Bruslju.

Begunci in migranti v Šentilju. Foto: Vesna Humar
Begunci in migranti v Šentilju. Foto: Vesna Humar

BRUSELJ, LJUBLJANA > Denar bo namenjen za financiranje ukrepov, sprejetih od 20. septembra, za krepitev policijskih sil na slovensko-hrvaški meji, izboljšanje prvih sprejemnih zmogljivosti, krepitev nastanitvenih zmogljivosti za približno 7500 mest ter nastanitvene stroške za policiste, ki bodo prišli iz drugih članic unije.

Gre za nujno pomoč v okviru sklada za azil, migracije in integracijo ter sklada za notranjo varnost. Iz prvega sklada bo Sloveniji namenjenih približno 5,3 milijona evrov, iz drugega pa 4,9 milijona evrov.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je pojasnil, da bo to nujno financiranje slovenskim oblastem pomagalo bolje upravljati velik pritok migrantov in skrbeti za potrebe ljudi v korist vseh držav na zahodnobalkanski migracijski poti.

Deset milijonov nujnega financiranja je dodatek k rednemu financiranju iz skladov za azil in notranjo varnost, v okviru katerih je Sloveniji v obdobju 2014-2020 za financiranje nacionalnih programov namenjenih približno 56 milijonov evrov.

Za nujno pomoč članicam, ki se soočajo z izjemnimi migracijskimi tokovi, je letos na voljo še približno 100 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano