Bruselj o Grčiji: Dogovor mogoč v bližnji prihodnosti

V Evropski komisiji so pred izrednim sestankom evroskupine o Grčiji ocenili, da potekajo “konstruktivni pogovori”, da je dosežen napredek in da je dogovor mogoč v “bližnji prihodnosti, če bodo vsi razumni”.

Finančni ministri osemnajstih članic območja evra bodo danes v Bruslju z novim grškim kolegom Janisom Varufakisom (na fotografiji) še tretjič v desetih dneh poskušali doseči kompromis o sodelovanju z Grčijo po koncu tega meseca. Foto: STA
Finančni ministri osemnajstih članic območja evra bodo danes v Bruslju z novim grškim kolegom Janisom Varufakisom (na fotografiji) še tretjič v desetih dneh poskušali doseči kompromis o sodelovanju z Grčijo po koncu tega meseca. Foto: STA

BRUSELJ > “A nismo še tam, potrebno je še nadaljnje delo,” je še dejal govorec komisije Margaritis Schinas.

Evropski komisar iz Nemčije Günther Oettinger je pred tem za nemški radio Deutschlandfunk poudaril, da si prizadevajo za to, da bi Grčija ostala v območju evra, ter ocenil, da je dogovor mogoč v prihodnjih osmih dneh, če bo treba, tudi na zasedanju voditeljev držav v območju evra.

Finančni ministri osemnajstih članic območja evra bodo danes v Bruslju z novim grškim kolegom Janisom Varufakisom še tretjič v desetih dneh poskušali doseči kompromis o sodelovanju z Grčijo po koncu tega meseca, ko se izteče sedanji program finančne pomoči v zameno za fiskalno disciplino in reforme.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je pred nekaj minutami po twitterju sporočil, da je začetek evroskupine preložen za uro in pol na 16.30.

Dva propadla poskusa kompromisa

Po neuradnih informacijah so začetek evroskupine preložili, ker naj bi se pred tem ločeno sestali Dijsselbloem, grški minister Varufakis, nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde ter evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Po dveh propadlih poskusih kompromisa, semantičnih bitkah ter vse večjem zaostrovanju odnosa med Grčijo in osemnajsterico so Atene v četrtek le zaprosile za podaljšanje sedanjega programa pomoči, kar so zahtevale evrske partnerice. Zaprosile so za podaljšanje sporazuma o finančni pomoči, kar je po navedbah komisije pravni izraz, ki celovito opisuje sedanji program.

Prošnja vključuje več zavez. Grčija na primer izpostavlja spoštovanje finančnih obveznosti do upnikov ter se zavezuje, da se bo vzdržala enostranskih dejanj, ki bi lahko spodkopala fiskalne cilje, gospodarsko okrevanje in finančno stabilnost.

Ali so zaveze zadostne za podaljšanje programa in nadaljnja pogajanja, bodo danes v Bruslju odločali finančni ministri držav v območju evra; Slovenijo bo zastopala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Irena Sodin.

Merklova in Cipras po telefonu

Prvi odzivi niso bili spodbudni. V odločilnem, nemškem finančnem ministrstvu so grško prošnjo zavrnili, češ da ne izpolnjuje meril evroskupine, a v grški vladi so nato kljub temu vztrajali pri “vzemi ali pusti”.

Iz Aten je nato v četrtek zvečer prišla pozitivna novica o “konstruktivnem” telefonskem pogovoru nemške kanclerke Angele Merkel in grškega premierja Aleksisa Ciprasa, usmerjenem k vzajemno koristni rešitvi za Grčijo in območje evra.

Danes pa je tiskovni predstavnik Merklove v Berlinu nekaj ur pred srečanjem finančnih ministrov držav v območju evra povedal, da grška prošnja za nemško vlado sicer ni zadostna, a da je dobro znamenje in izhodišče za pogajanja.

Iz Aten je sicer v pričakovanju evroskupine prišla tudi novica, da so Grki le v minulih 48 urah z bančnih računov dvignili več kot dve milijardi evrov. Nekateri grški mediji poročajo, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo uvedli nadzor kapitalskih tokov.

STA


Najbolj brano