Bruselj bodo o Bruslju obveščali Američani

Na bruseljsko medijsko prizorišče bo prihodnji teden stopil ameriški Politico, ki je kupil enega najvplivnejših evropskih medijev, tednik European Voice. Spletno stran bodo zagnali v torek, prvo tiskano izdajo bodo objavili v četrtek. Ekipo novinarjev bo vodil nekdanji urednik mnenjske strani v ameriškem Wall Street Journalu Matthew Kaminski.

Na bruseljsko medijsko prizorišče bo prihodnji teden stopil 
ameriški Politico, ki je kupil enega najvplivnejših evropskih 
medijev, tednik European Voice.  Foto: Politico.Com
Na bruseljsko medijsko prizorišče bo prihodnji teden stopil ameriški Politico, ki je kupil enega najvplivnejših evropskih medijev, tednik European Voice.  Foto: Politico.Com

BRUSELJ > European Voice se tako po dvajsetih letih in 901 izdaji poslavlja z bruseljskega odra. Prvo izdajo so objavili oktobra 1995, zadnjo 9. aprila. Septembra 2002 so zagnali spletno stran.

Zadnja izdaja European Voicea vključuje pregled življenjske poti časnika, njegove uspehe in pasti, s katerimi se je soočal. Uredniki časnika v minulih dveh desetletjih se v člankih lotevajo tudi perečega vprašanja ustrezne distance med novinarji in oskrbovalci z informacijami. Eden bivših urednikov, ki je sicer tudi bivši tiskovni predstavnik Evropske komisije, Dennis Abbott na primer meni, da je odnos med institucijami in mediji “preveč udoben”.

European Voice je otrok britanske medijske skupine The Economist. Leta 2013 je prešel v roke francoske družbe Selectcom Finance. Decembra lani sta ameriški Politico in nemški Axel Springer naznanila nakup časnika in napovedala njegovo preobrazbo pod novo znamko Politico.

Lastnica in izdajateljica European VoiceaSheherazade Semsar-de Boisseson bo izvršna direktorica evropske veje Politica, skupino okoli 40 novinarjev v Bruslju in ključnih prestolnicah bo vodil izvršni urednik Kaminski. Odgovorni urednik bo soustanovitelj PoliticaJohn F. Harris. Politico bo imel v Evropi svojo spletno stran politico.eu in tedensko tiskano izdajo, pripravljal bo konference in dogodke v Bruslju, Parizu in Berlinu ter evropsko izdajo POLITICO Pro s specializiranimi novicami, na primer o finančnih storitvah, tehnologiji, zdravju in energiji. STA


Najbolj brano