Bruselj bi lahko v sredo predlagal podaljšanje nadzora na mejah

Evropska komisija bi lahko v sredo predlagala podaljšanje nadzora na mejah znotraj schengenskega območja. Če bi se migracijski pritisk in resne pomanjkljivosti pri nadzoru zunanjih meja nadaljevali, bo komisija ustrezno ukrepala, so povedali v Bruslju. O podaljšanju mejnega nadzora po 12. maju razmišlja več držav članic.

Evropska komisija bi lahko v sredo predlagala podaljšanje 
nadzora na mejah znotraj schengenskega območja zaradi 
migracijskih pritiskov. Foto: Vesna Humar
Evropska komisija bi lahko v sredo predlagala podaljšanje nadzora na mejah znotraj schengenskega območja zaradi migracijskih pritiskov. Foto: Vesna Humar

BRUSELJ > Mediji so minuli konec tedna poročali, da naj bi več držav članic, med njimi Nemčija in Avstrija, Evropsko komisijo zaprosilo za podaljšanje nadzora na svojih mejah, ki so ga lani uvedle zaradi velikih migracijskih pritiskov.

V Bruslju so danes potrdili, da so seznanjeni z namero več držav, ki želijo za šest mesecev podaljšati nadzor na notranjih mejah. Po navedbah govornice Evropske komisije Mine Andreeve so v zvezi s tem prejeli pismo petih članic. Za katere države gre, Andreeva ni želela razkriti.

Omenjene države naj bi nadzor na mejah podaljšale s 13. majem, dan po tistem, ko se iztečejo sedanji izredni ukrepi.

Ti ukrepi so v skladu z načrtom za obnovitev schengna do konca leta, ki ga je Evropska komisija predstavila 4. marca, je pojasnila Andreeva.

V omenjenem načrtu je zapisano, da če se bodo sedanji migracijski pritisk in resne pomanjkljivosti pri nadzoru zunanjih meja nadaljevali po 12. maju, bi morala komisija predstaviti predlog na podlagi 26. člena (sedanji 29. člen) schengenskega zakonika za usklajen pristop k nadzoru na notranjih mejah, dokler se strukturne pomanjkljivosti ne odpravijo.

Komisija ima v zvezi s tem za sredo pripravljeno odločitev, je povedala Andreeva.

Glede Grčije, ki je bila v zadnjih mesecih zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti pri izvajanja nadzora na svojih mejah večkrat deležna opozoril iz Bruslja, pa je Andreeva dejala, da pomanjkljivosti še obstajajo in da jih je treba odpraviti ter sprejeti ustrezne ukrepe.

Uporaba 29. člena schengenskega zakonika pomeni skrajno možnost uvedbe do dveletnega nadzora v schengnu v eni ali več držav, sprva za šest mesecev, ki jih je nato mogoče trikrat podaljšati.

STA


Najbolj brano