Bruselj Sloveniji napoveduje 1,8-odstotno rast in 2,9-odstoten primanjkljaj

Evropska komisija je v zimski gospodarski napovedi še izboljšala letošnje gospodarske obete za Slovenijo. Za letos ji napoveduje 1,8-odstotno, v prihodnjem letu pa 2,3-odstotno rast, ki jo ženejo izvoz in naložbe z evropskim denarjem. Napoved glede javnofinančnega primanjkljaja v tem letu je enaka kot jeseni - 2,9 odstotka BDP.

Evropska komisija je v zimski gospodarski napovedi še izboljšala  gospodarske obete za Slovenijo. Za letos ji napoveduje 1,8-odstotno, v prihodnjem letu pa 2,3-odstotno rast. Foto: STA
Evropska komisija je v zimski gospodarski napovedi še izboljšala gospodarske obete za Slovenijo. Za letos ji napoveduje 1,8-odstotno, v prihodnjem letu pa 2,3-odstotno rast. Foto: STA

BRUSELJ > Lani se je slovensko gospodarstvo okrepilo za 2,6 odstotka. Dokapitalizacije bank so še vedno bremenile državni proračun, kar pa se bo z napredkom pri prestrukturiranju bančnega sektorja po pričakovanjih nehalo, povzema komisija stanje v Sloveniji.

Komisija je za letos izboljšala obete za gospodarsko rast za 0,1 odstotne točke, za prihodnje leto pa jih je za 0,2 odstotne točke poslabšala, a še vedno je Slovenija z napovedano 2,3-odstotno rastjo v letu 2016 nad povprečjem v območju evra in celotni EU.

Napoved glede javnofinančnega primanjkljaja za letos je enaka kot jeseni - 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Za leto 2016 komisija Sloveniji napoveduje 2,8-odstotni primanjkljaj, kar je za 0,1 odstotne točke več, kot je napovedala jeseni.

Slovenija mora v skladu z evropskimi navodili presežni primanjkljaj odpraviti v tem letu - ga znižati pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Konkreten cilj za letos je 2,5 odstotka BDP.

STA


Najbolj brano