Bruselj poziva Hrvaško k pojasnilom

Evropska komisija nujno poziva Hrvaško k pojasnilom glede njenega ukrepanja v begunski krizi. Prva ocena odpira resna vprašanja o skladnosti teh ukrepov s sporazumom o stabilizaciji in pridruževanju Srbije in EU ter s carinsko unijo, zato komisija hrvaške oblasti nujno poziva k pojasnilom, je povedala govorka Maja Kocijančič.

 Komisar za evropsko sosedsko politiko Johannes Hahn Foto: STA
Komisar za evropsko sosedsko politiko Johannes Hahn Foto: STA

BRUSELJ > V komisiji so v četrtek sporočili, da preučujejo, ali so ukrepi Hrvaške v begunski krizi sorazmerni, nediskriminacijski in časovno omejeni. Zapiranje meja ni rešitev, čim prej je treba obnoviti trgovinski tok, so poudarili v odzivu na zaostrovanje odnosov med Srbijo in Hrvaško.

Prve ocene komisije so odprle resna vprašanja o skladnosti teh ukrepov s sporazumom o stabilizaciji in pridruževanju med Srbijo in EU ter s carinsko unijo, zato zdaj nujno pozivajo k pojasnilom, je povedala Maja Kocijančič, govorka visoke zunanjepolitične predstavnice unije Federice Mogherini in komisarja za evropsko sosedsko politiko Johannesa Hahna.

Kocijančičeva je danes znova izpostavila, da je treba rešitev poiskati čim prej. Tako Mogherinijeva kot Hahn sta po njenih besedah v intenzivnih stikih s hrvaškimi in srbskimi oblastmi. Mogherinijeva je z obema stranema danes govorila po telefonu, Hahn pa je trenutno na obisku v Srbiji.

Odnosi med Hrvaško in Srbijo so v zadnjih dneh zaradi nesoglasij glede soočanja z begunsko krizo izredno napeti. Ker Hrvaška ni odprla mejnega prehoda Bajakovo za ves tovorni promet, je Beograd prepovedal uvoz hrvaških izdelkov, Zagreb pa se je odzval s prepovedjo vstopa v državo Srbom in vozilom s srbskimi registrskimi tablicami.

Orban: Na meji s Slovenijo ne bomo gradili ograje, le mobilne pregrade

Madžarski premier Viktor Orban pa je ob današnjem obisku na Dunaju zatrdil, da Madžarska na meji s Slovenijo ne bo gradila ograje, ampak bo namestila le mobilne pregrade. Kot je poudaril, ne bodo storili ničesar, čemur Slovenija nasprotuje, saj do tega nimajo ne zakonske ne moralne pravice, je na twitterju objavila madžarska novinarka Mariann Ory.

Kot je Orban še pojasnil po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI, na meji s Slovenijo madžarska stran trenutno izvaja terenska dela, in sicer čisti pas zemlje, tako da bo lahko na njem namestila mobilno opremo. Ker je Slovenija članica schengenskega območja, se na tej meji ne sme postavljati nič, česar ni mogoče odstraniti v enem dnevu.

Je pa madžarski premier danes sporočil, da bodo zaprli mejo s Hrvaško oziroma na njej uvedli “podobne, če ne povsem enake ukrepe” kot na meji s Srbijo. “Ne vidim nobene druge možnosti, kot da to, kar je že delovalo na srbski meji, naredimo še na meji s Hrvaško,” je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

STA


Najbolj brano