Britanski zdravniki bodo morali v prihodnje priznati napake

Britanski zdravniki bodo morali biti v skladu z novimi smernicami nacionalnega zdravstvenega sistema na Otoku (NHS) bolj odkriti z bolniki, ko gre kaj narobe. Nove smernice prav tako jasno določajo, da morajo biti bolniki in njihovi svojci v takem primeru deležni opravičila, danes poroča britanski BBC.

Britanski zdravniki bodo morali biti v skladu z novimi smernicami nacionalnega zdravstvenega sistema na Otoku (NHS) 
bolj odkriti z bolniki, ko gre kaj narobe.
Britanski zdravniki bodo morali biti v skladu z novimi smernicami nacionalnega zdravstvenega sistema na Otoku (NHS) bolj odkriti z bolniki, ko gre kaj narobe. 

LONDON > NHS je že aprila uvedla pravilo, da morajo zdravstvene organizacije pod njenim okriljem, pa tudi zasebne, odkrito priznati napake in to čimprej. Enako pravilo se bo po novem nanašalo tudi na posamezne zdravnike.

Nove smernice jasno določajo, da se mora zdravstveno osebje, ko gre nekaj narobe, čimprej opravičiti bolnikom in jim pojasniti, kaj to pomeni za njihovo zdravje.

Prav tako izrecno navajajo, da morajo biti bolniki in svojci deležni opravičila na štiri oči, v izogib vsakršnim dvomom pa celo svetujejo, da se tako opravičilo glasi: “Žal mi je.”

Smernice se nanašajo na 950.000 britanskih zdravnikov, medicinskih sester in babic, še piše BBC.

Do novih smernic prihaja, ko se je NHS zaradi pomanjkljivosti in včasih grozljivih napak v zdravstvu znašla pod plazom kritik.

Za razburjenje javnosti je poskrbel predvsem primer bolnišnice v grofiji Mid Staffordshire, kjer so zdravniki in negovalci zanemarili oziroma nezadostno poskrbeli za več sto bolnikov.

Za “nevarne” so bile v zadnjem času označene tudi številne ordinacije in druge zdravstvene ustanove v Londonu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano