Britanski parlament sprejel zakon o začetku brexita

Spodnji dom britanskega parlamenta je danes v drugem in s tem zadnjem branju sprejel zakon, ki bo premierki Theresi May omogočil začetek postopka za izstop Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski parlament je sprejel zakon o začetku brexita. Foto: STA
Britanski parlament je sprejel zakon o začetku brexita. Foto: STA

LJUBLJANA, LONDON > Predlog zakona o brexitu je podprlo 494 članov poslanske zbornice, 122 pa jih je bilo proti. V prvem branju prejšnji teden je zakon podprlo 498 članov poslanske zbornice, 114 jih je bilo proti.

Škotski parlament se je v torek simbolno izrekel proti predlogu zakona, vendar to nima formalnega vpliva na odločitev britanskih poslancev. Po današnjem zadnjem branju v poslanski zbornici bo nato o zakonu odločala še lordska zbornica.

Predlog zakona, ki ima le dva člena, poziva parlament, naj da Theresi May pooblastilo, da po 50. členu lizbonske pogodbe objavi namero o izstopu Velike Britanije iz EU. Vlada je morala parlamentu predložiti zakon o brexitu, ker je vrhovno sodišče odločilo, da morajo začetek izstopa Velike Britanije iz unije odobriti poslanci. Vlada je sprva želela parlament obiti, češ da ima sama ustrezno pristojnost.

Britanska vlada je v torek odločila, da bodo britanski poslanci po novem glasovali tudi o dogovoru, ki ga bo z EU pred brexitom dosegla premierka. A kot poudarjajo, bo Velika Britanija EU zapustila, tudi če poslanci dogovor, ki bo določal pogoje izstopa in nadaljnje odnose, zavrnejo.

STA


Najbolj brano