Britanska vlada zavrnila peticijo za drugi referendum o EU

Britanska vlada je danes zavrnila peticijo za izvedbo drugega referenduma o članstvu Otoka v EU, pod katero se je podpisalo 4,1 milijona Britancev. V peticiji so zahtevali sprejetje pravila, v skladu s katerim bi morali referendum ponoviti, če bi ob udeležbi, nižji od 75 odstotkov, obstanek ali izstop podprlo manj kot 60 odstotkov volilcev.

Britanska vlada je danes zavrnila peticijo za izvedbo drugega 
referenduma o članstvu Otoka v EU, pod katero se je 
podpisalo 4,1 milijona Britancev. Foto: Xinhua/Sta
Britanska vlada je danes zavrnila peticijo za izvedbo drugega referenduma o članstvu Otoka v EU, pod katero se je podpisalo 4,1 milijona Britancev. Foto: Xinhua/Sta

LONDON > "Kot je 27. junija v nagovoru v spodnjem domu parlamenta dejal premier, je bil referendum najpomembnejši izraz demokracije v britanski zgodovini, saj se je izreklo 33 milijonov ljudi," je britansko zunanje ministrstvo zapisalo v odgovoru, ki ga je po elektronski pošti prejel vsak podpisnik peticije. Peticijo so podpisovali na spletni strani britanskega parlamenta.

"Premier in vlada sta jasno povedala, da gre za edinstveno odločitev generacije (...) in da je treba odločitev spoštovati. Zdaj se moramo osredotočiti na postopek izstopa iz EU. Vlada je v okviru pogajanj odločena zagotoviti najboljši izid za Britance," so še poudarili.

Na referendumu o članstvu Velike Britanije v EU je 23. junija za izstop iz povezave glasovalo 17,4 milijona volilcev, kar je 51,9 odstotka, volilna udeležba pa je znašala 72,2 odstotka. To pomeni, da bi morali referendum ponoviti.

Zaradi izida referenduma je s položaja predsednika konservativne stranke in britanske vlade odstopil David Cameron. Za mesto njegove naslednice, ki bo znana 9. septembra, se potegujeta državna sekretarka Andrea Leadsom in notranja ministrica Theresa May.

Nova predsednica vlade bo morala v skladu s 50. členom lizbonske pogodbe sprožiti postopek za izstop Velike Britanije iz EU.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za britanski časnik Independent izvedel inštitut ORB, je pokazala, da drugi referendum o EU podpira 40 odstotkov vprašanih, medtem ko jih temu nasprotuje 44 odstotkov. Med podporniki novega referenduma je tudi 12 odstotkov tistih, ki so se konec junija izrekli za izstop iz povezave.

STA


Najbolj brano