• Britanska premierka Theresa May je  za 8. junij napovedala 
predčasne splošne volitve v Veliki Britaniji.
    Britanska premierka Theresa May je za 8. junij napovedala predčasne splošne volitve v Veliki Britaniji.

Britanska premierka za 8. junij napovedala predčasne volitve

torek, 18. april 2017, 13:32

Britanska premierka Theresa May je za 8. junij napovedala predčasne splošne volitve v Veliki Britaniji. Kot je dejala v na hitro sklicanem govoru pred svojim kabinetom na Downing Street 10, je to v nacionalnem interesu.

LONDON > Theresa May je povedala, da je premierka postala po odločitvi Britancev za izstop iz Evropske unije, da bi državi zagotovila stabilnost. “Če ne bo splošnih volitev, se bo njihova politična igra nadaljevala in pogajanja z EU bodo ravno v najtežji fazi pred rednimi volitvami, predvidenimi za leto 2020,” je dejala in pri tem imela v mislih opozicijo.

“Potrebujemo splošne volitve,” je še poudarila Mayeva. Dodala je, da je to odločitev sprejela z oklevanjem, potem ko je prej zatrjevala, da ne bo predčasnih volitev.

Velika Britanija po njenih besedah po referendumu o članstvu v EU potrebuje gotovost, stabilnost in močno vodstvo. “Velika Britanija izstopa iz EU in ni vrnitve,” je opozorila in poudarila, da je v tem trenutku, ki je za državo ključen “v Westminstrski palači nujna enotnost”.

Mayeva je napovedala, da bo britanski parlament prosila, naj o razpisu volitev 8. junija glasuje že v sredo. Za razpis volitev je potrebna dvotretjinska večina v parlamentu.

Opozicijo je pozvala, naj njen predlog za razpis predčasnih volitev podpre. “To je vaša priložnost, da pokažete, da vladi ne nasprotujete samo zaradi nasprotovanja ter da politika za vas ni igra,” je izpostavila.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je odločitev Mayeve danes pozdravil. Že v preteklosti je napovedal, da bi predčasne volitve podprl.

Vodja liberalnih demokratov Tim Farron pa je na družbenem omrežju twitter pozval volilce, naj volitve izkoristijo kot priložnost za spremembo usmeritve države. Liberalni demokrati nasprotujejo trdemu brexitu.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da konservativci Mayeve uživajo precej večjo podporo od laburistov, največje opozicijske stranke. Glede na ankete, ki so jih minuli konec tedna objavili instituti YouGov, ComRes in Opinium, bi konservativce volilo med 38 in 46 odstotkov Britancev, laburiste pa med 23 in 29 odstotkov.

Po objavi teh anket je več uglednih članov Konservativne stranke pozvalo k predčasnim volitvam, še posebej zato, ker bo Mayeva za pogajanja o brexitu, ki ga je Velika Britanija sprožila 29. marca, potrebovala močno podporo parlamenta.

Konservativci imajo v britanskem parlamentu trenutno večino 17 sedežev, nekateri poslanci iz vrst te stranke pa so že napovedali, da bodo glede nekaterih vidikov zakonodaje o brexitu glasovali proti vladnim predlogom. Blokado zakonodaje o brexitu na vsakem koraku je napovedovala tudi opozicija, kar po besedah Mayeve ogroža pogajalsko pozicijo Velike Britanije.

“Naši politični nasprotniki mislijo, da bo zaradi šibke večine oslabila tudi naša odločnost in da nas bodo prisilili v spremembo smeri. A se motijo,” je dejala premierka in ocenila, da je zato nujen nov odhod na volišča.

Nekdanji britanski premier David Cameron je odločitev Mayeve pozdravil. “To je pogumna in prava odločitev,” je tvitnil in konservativcem zaželel veliko uspeha na volitvah.

STA


Povej naprej: