Britanci znova preverjajo potne liste ob izhodu iz države

Velika Britanija je s sredo znova uvedla preverjanje potnih listov ob izhodu iz države, na ta način pa se zbirajo tudi podatki o potnikih, poroča britanski BBC. Tovrstno preverjanje potnih listin naj bi vplivalo zlasti na potnike na trajektih in vlakih preko Rokavskega preliva, sicer pa naj bi šlo za ukrep v boju proti ilegalnim migracijam.

Velika Britanija je s sredo znova uvedla preverjanje potnih 
listov ob izhodu iz države. Foto: Andraž Gombač
Velika Britanija je s sredo znova uvedla preverjanje potnih listov ob izhodu iz države. Foto: Andraž Gombač

LONDON > Potniki so morali doslej svoje potne listine predložiti le ob vstopu v državo, poslej pa jih bodo morali tudi ob izhodu. Tovrstno preverjanje je Velika Britanija po 17 letih znova uvedla lani s sprejetjem novele zakona o priseljevanju, zdaj pa se je ta ukrep začel izvajati v praksi.

Podatkov ne bodo zbirali policisti oziroma predstavniki državnih organov, ampak kar uslužbenci letalskih, železniških oziroma ladijskih podjetij, ki opravljajo prevozne storitve preko meje.

Zbiranje podatkov o potnikih bo potekalo postopoma. Vizualno preverjanje vseh potnih listin bo steklo že takoj, a bodo v prvem mesecu podrobneje preverili in skenirali le približno 25 odstotkov potnih listov potnikov. Maja bodo ta delež dvignili na 50 odstotkov, junija pa bo to veljalo že za vse, ki bodo prečkali državno mejo. Teh je približno sto milijonov na leto.

Britanska vlada ukrep utemeljuje z bojem proti ilegalnim migracijam. S podatki, ki jih bodo zbrali od potnikov v letalskem, železniškem ali pomorskem prometu, naj bi izboljšali zmogljivosti za identifikacijo tistih poti, ki naj bi bile najbolj ranljive za zlorabe.

Varnostni organi bodo na ta način tudi lažje sledili “znanim ali morebitnim kriminalcem in teroristom”, utemeljuje britanska vlada.

Na ta način bo britanska vlada imela tudi jasnejšo sliko, kdo odhaja iz Velike Britanije, in tudi, kdo morda izkorišča vizumsko politiko. “Vse doslej vlada ni mogla ugotavljati, kdo je prekoračil rok iz vizuma, kdo je ostal v državi in kdo je odšel,” je za BBC pojasnil nekdanji glavni inšpektor britanske uprave za nadzor meja John Vine.

To zakonsko luknjo, da so na Otoku ostali dlje, kot jim je bilo to odobreno z vizumom, naj bi letno izkoriščalo približno 150.000 ljudi.

V Londonu pojasnjujejo, da ta ukrep ne bi smel povzročiti večjih nevšečnosti potnikom. Zaenkrat zaradi uvedbe novega sistema ni večjih težav ali zamud na glavni železniški postaji za pot preko Evrotunela pod Rokavskim prelivom oziroma tovornem terminalu v Folkestonu ali pa na trajektnem terminalu v Dovru, navaja BBC.

STA


Najbolj brano