Britanci množično zahtevajo sprejem več beguncev

Več kot 333.000 Britancev je v spletni peticiji vlado v Londonu pozvalo, naj sprejme več beguncev. Britanski premier David Cameron, ki je tarča kritik, ker da v begunski krizi ne stori dovolj, naj bi medtem danes predstavil načrte, na podlagi katerih naj bi na Otok dovolili večjemu številu beguncev.

David Cameron, ki je tarča kritik, ker da v begunski krizi ne 
stori dovolj, naj bi  danes predstavil načrte, na podlagi katerih 
naj bi na Otok dovolili večjemu številu beguncev. Foto: Wikipedia
David Cameron, ki je tarča kritik, ker da v begunski krizi ne stori dovolj, naj bi danes predstavil načrte, na podlagi katerih naj bi na Otok dovolili večjemu številu beguncev. Foto: Wikipedia

LONDON > Spletna peticija, ki je dobila množično podporo, navaja, da Velika Britanija v primerjavi z drugimi evropskimi državami ne podeli dovolj azila.

O peticiji bi lahko že prihodnji teden razpravljal britanski parlament. V Veliki Britaniji so namreč poslanci primorani razpravljati o pobudah, ki jih podpre več kot 100.000 ljudi.

Vlada Davida Camerona se je pod pritiskom, naj stori več za begunce, znašla po objavi fotografij trupla utopljenega triletnega sirskega dečka na turški obali, ki je ta teden zakrožila po svetovnem spletu.

Britanskemu premierju je pismo, v katerem je zahtevala sprejem več beguncev, pisala škotska prva ministrica Nicola Sturgeon, nekdanji laburistični notranji minister David Blunkett pa je ocenil, da bi morala Velika Britanija v prihodnjih šestih mesecih sprejeti 25.000 beguncev, navaja britanski BBC.

Zahtevam opozicije po mehčanju trde azilne politike so se po poročanju dpa pridružili tudi nekateri konservativni politiki.

Tudi sam Cameron je ob objavi fotografij triletnega utopljenca dejal, da je globoko prizadet. Danes naj bi med obiskom v Španiji, kjer se srečuje s španskim in portugalskim kolegom, predstavil nove načrte, na podlagi katerih naj bi se povečalo število beguncev, ki jim dovolijo vstop na Otok.

Po poročanju BBC naj bi dodatni begunci prispeli iz begunskih taborišč ZN ob meji s Sirijo, torej naj ne bi šlo za ljudi, ki so že v drugih evropskih državah. Dogovora o tem, za koliko ljudi naj bi šlo, naj ne bi bilo, je pa Cameron že izjavil, da jih bo Velika Britanija še naprej sprejemala na tisoče.

London je doslej poudarjal, da pomaga na samih kriznih območjih. V minulih štirih letih so v Veliki Britaniji sprejeli približno 5000 beguncev iz Sirije.

STA


Najbolj brano