Britanci danes odločajo o obstanku v EU

Britanci bodo danes na zgodovinskem referendumu odločali o članstvu svoje države v Evropski uniji. Glede na ankete je zelo težko napovedati, ali se bodo odločili za izstop ali obstanek v uniji, je pa precej verjetno, da bo izid zelo tesen.

 Foto: Žiga Živoluvić Jr./Bobo
Foto: Žiga Živoluvić Jr./Bobo

LONDON > Rekordnih 46,5 milijona registriranih volilcev bo glasovalo v 382 volilnih okrožjih. Svoj glas bodo lahko oddali polnoletni britanski državljani in stalni prebivalci Velike Britanije in Gibraltarja, ki prihajajo iz Irske in držav skupnosti Commonwealtha.

Vprašanje na glasovnici se glasi: “Naj Združeno kraljestvo ostane član EU ali zapusti EU?”. Volilci lahko naredijo križec v okencu pred odgovorom “naj ostane članica EU” ali “naj zapusti EU”.

Volišča na Otoku bodo odprta danes od 7. do 22. ure po krajevnem času (od 8. do 23. ure po srednjeevropskem). V Gibraltarju bodo zaradi drugega časovnega pasu glasovanje začeli in končali uro prej. Nato bodo začeli preštevati glasovnice. Končne izide je pričakovati jutri zjutraj, če ne bo zamud zaradi tehničnih težav.

Ankete so večji del referendumske kampanje napovedovale zelo tesen izid, prejšnji teden pa je kazalo na rahlo prednost zagovornikov brexita. A teden dni pred referendumom je bila umorjena poslanka laburistov Jo Cox, zagovornica obstanka v uniji, kar bi lahko tehtnico nagnilo v prid obstanka v EU.

Britanci o obstanku v evropski povezavi tokrat odločajo že drugič. Prvič so o izstopu iz takratne Evropske skupnosti glasovali na referendumu leta 1975, ko jih je bilo 67 odstotkov za nadaljevanje članstva.

Če bo tokrat drugače in bodo prebivalci Otoka podprli izstop iz unije po 43 letih članstva, bo Velika Britanija prva članica EU, ki bo uveljavila svojo pravico do odhoda iz povezave.

STA


Najbolj brano