Brics ustanavlja razvojno banko in rezervni sklad

V Braziliji so se danes sestali voditelji vse vplivnejših držav Bricsa - Rusije, Kitajske, Indije, Brazilije in Južnoafriške republike. Na dvodnevnem vrhu naj bi ustanovili razvojno banko in rezervni sklad, ki bi deloval kot “mini” Mednarodni denarni sklad.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff je danes v Fortalezi sprejela voditelje ostalih držav Bricsa, v sredo pa se bodo pogovorom v Brasilii pridružili še južnoameriški voditelji Foto: Wikipedia
Brazilska predsednica Dilma Rousseff je danes v Fortalezi sprejela voditelje ostalih držav Bricsa, v sredo pa se bodo pogovorom v Brasilii pridružili še južnoameriški voditelji Foto: Wikipedia

FORTALEZA > S tem želijo ustvariti protiutež za uveljavljene finančne institucije, ki jih vodi Zahod.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff je danes v Fortalezi sprejela voditelje ostalih držav Bricsa, v sredo pa se bodo pogovorom v Brasilii pridružili še južnoameriški voditelji.

V kongresnem centru v Fortalezi se je pet voditeljev držav skupine Brics sestalo pod strogimi varnostnimi ukrepi, saj v mestu za varnost skrbi kar 2300 vojakov.

Glavna tema vrha bo predvidoma ustanovitev razvojne banke in rezervnega sklada. Že lani so države razkrile načrte za ustanovitev banke, ki bi konkurirala Svetovni banki v Washingtonu, sklad pa bi deloval kot protiutež Mednarodnemu denarnemu skladu.

Banka bi skupini Brics dala hrbtenico formalne strukture. Osnovni kapital bi znašal 50 milijard ameriških dolarjev, vsaka država pa bi prispevala enakovreden delež. Banka je po mnenju brazilskega ministra za industrijo in trgovino Maura Borgesa ključ za gospodarsko rast skupine, saj se gospodarstvo teh držav počasi ohlaja.

Sklad pa bi imel na voljo 100 milijard dolarjev. Kitajska bi z 41 milijardami dolarjev prispevale največ, Brazilija, Indija in Rusija bi prispevale po 18 milijard, Južnoafriška republika pa pet milijard.

Čeprav se te države strinjajo o ustanovitvi razvojne banke, pa so še razdeljene o lokaciji njenega sedeža, enako velja tudi za to, kdo bo prvi predsednik banke.

STA


Najbolj brano