Brexit - danes se ločitev začenja zares

Velika Britanija bo danes po napovedih s sprožitvijo 50. člena lizbonske pogodbe uradno začela postopek izstopa iz EU. Izstopna pogajanja bodo trajala največ dve leti, lahko tudi dlje. Velika Britanija bo prva država, ki bo izstopila iz unije.

Postopek ločitve med Veliko Britanijo in Evropsko unijo se 
začenja zares. Foto: Žiga Živoluvić Jr./Bobo
Postopek ločitve med Veliko Britanijo in Evropsko unijo se začenja zares. Foto: Žiga Živoluvić Jr./Bobo

LONDON > S sprožitvijo 50. člena bo po 44 letih “zakonske zveze brez ljubezni” stekel ločitveni postopek med Londonom in Brusljem. Britanska vlada mora sprožiti postopek v skladu s pogodbo o EU v luči referenduma 23. junija lani, na katerem je 51,9 odstotka Britancev glasovalo za izstop iz unije.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je napovedal, da se bo na obvestilo Velike Britanije o izstopu odzval v 48 urah z osnutkom smernic za pogajanja. Te bodo vključevale tudi tri področja, o katerih se želi EU najprej pogajati. Gre za račun, ki ga bo morala Velika Britanija plačati ob odhodu, pravice državljanov EU v Veliki Britaniji in mejo med Irsko in Severno Irsko.

44

let je trajala zveza brez ljubezni.

Pogajanja še pridejo

Nato bo 29. aprila vrh, na katerem bodo voditelji 27 članic unije smernice sprejeli. Zatem bo Evropska komisija objavila priporočila za pogajanja. Ta priporočila morajo potrditi članice. Šele ko bodo smernice potrjene, bo evropski pogajalec Michel Barnier dobil mandat za začetek pogajanj, ki bodo verjetno stekla maja ali junija.

Barnier je pred dnevi ocenil, da pogajanja ne bodo enostavna, je pa prepričan, da morajo potekati transparentno. Z britansko stranjo bo moral doreči tudi povsem praktične zadeve, kot je jezik pogajanj.

Škotska v referendum za samostojnost

Škotski parlament je včeraj podprl novi referendum o samostojnosti Škotske. Referendum sta zaradi brexita predlagali Škotska nacionalna stranka in voditeljica regionalne vlade Nicole Sturgeon. Na glasovanju v parlamentu je 69 poslancev Sturgeonovi podelilo mandat za začetek pogajanj z Londonom o izvedbi referenduma. 59 poslancev je glasovalo proti. Pred glasovanjem je Sturgeonova poslance pozvala, naj potrdijo njen načrt o pripravi drugega referenduma. Ob tem je izrazila nezadovoljstvo, ker so njena prizadevanja, da bi s konservativno britansko vlado Therese May dosegla kompromis glede brexita, naletela na brezkompromisnost Londona.

Po njegovi oceni bi se lahko pogajanja najhitreje končala oktobra 2018, nakar bodo morali dogovor potrditi v britanskem in evropskem parlamentu ter voditelji EU.

50. člen uporabljen prvič

50. člen lizbonske pogodbe določa, da pogodba o EU in pogodba o delovanju EU v državi, ki se odloči za izstop, prenehata veljati z dnem, ko začne veljati sporazum o izstopu, ali dve leti po tistem, ko država izrazi namero o izstopu. Dveletno obdobje je mogoče podaljšati, če se za to soglasno odloči Evropski svet v dogovoru z državo, ki želi izstopiti. Če dogovora o podaljšanju pogajanj ni, pogodbe EU za to državo prenehajo veljati.

Čeprav pogodba EU predvideva dveletno obdobje za pogajanja o pogojih izstopa, bi lahko ta trajala mnogo dlje, opozarjajo poznavalci. Nihče namreč ne ve, kako bo postopek potekal, saj 50. člen ni bil še nikoli uporabljen.

Britanska premierka Theresa May je januarja napovedala "čisti brexit", torej popolno ločitev Otoka od struktur EU. Kot je dejala, bo Velika Britanija ob odhodu iz povezave zapustila tudi enotni trg, ker želi omejiti prihod priseljencev iz EU.

Si pa z unijo želi novega dogovora o carinski uniji ter obsežen in ambiciozen prostotrgovinski sporazum, ki bo Otoku omogočil najboljši možen dostop do enotnega evropskega trga. Barnier pa poudarja, da se bodo najprej pogajali o pogojih izstopa in šele nato o morebitnem novem sporazumu.

Porazdelitev bremena

Odhod Velike Britanije iz EU bo pomenil tudi konec njenih prispevkov v EU. Velika Britanija je neto plačnica, njen prispevek je bil v letu 2014 enajst milijard evrov. Preostale članice se bodo morale zaradi njenega izstopa dogovoriti, kako si bodo porazdelile breme britanskega prispevka v proračun.

EU sicer vztraja, da Velika Britanija pred odhodom poravna svoje račune v EU oz. v celoti izpolni finančne obveznosti, ki jih je sprejela v času članstva. Po nekaterih navedbah naj bi se višina proračunskih obveznosti Velike Britanije ob odhodu gibala okrog 60 milijard evrov.

Razjasniti bo treba tudi status in pravice okoli dveh milijonov Britancev, ki živijo in delajo v državah članicah unije, pa tudi status evropskih državljanov, ki živijo in delajo na Otoku. Enostransko dovoljenje Velike Britanije za približno tri milijone državljanov EU v Veliki Britaniji Mayeva zavrača in zahteva podobno garancijo za britanske državljane v državah EU. STA


Najbolj brano