Breivik bo v zaporu študiral, Norvežane razburja razstava

Z univerze v Oslu so danes sporočili, da so terorista Andersa Behringa Breivika sprejeli na študij politologije, čeprav zaradi služenja zaporne kazni diplome verjetno ne bo dobil. Norvežane medtem razburja razstava o Breiviku, ki se bo v Oslu odprla prihodnji teden in za katero nekateri svarijo, da bo postala njegova "dvorana slavnih".

Z univerze v Oslu so danes sporočili, da so terorista Andersa 
Behringa Breivika sprejeli na študij politologije, čeprav zaradi 
služenja zaporne kazni diplome verjetno ne bo dobil.
Z univerze v Oslu so danes sporočili, da so terorista Andersa Behringa Breivika sprejeli na študij politologije, čeprav zaradi služenja zaporne kazni diplome verjetno ne bo dobil. 

OSLO > Breivik je v terorističnem napadu 22. julija 2011 pobil 77 ljudi. Osem jih je umrlo v eksploziji bombe v bližini vladnih poslopij v Oslu, ostali pa kasneje, ko je začel streljati na shodu podmladka laburistične stranke na bližnjem otoku Utoya. Boril naj bi se proti večkulturnosti in invaziji muslimanov.

Sodišče je Breiviku izreklo najvišjo možno kazen na Norveškem, 21 let zapora, ki pa mu jo bodo pristojni organi lahko podaljšali, če bo po njihovi oceni še predstavljal grožnjo.

36-letni Breivik je trenutno v samici in brez dostopa do spleta, tako da je v stikih z univerzo preko posrednikov. Kot še piše, imajo zaporniki na Norveškem pravico do univerzitetne izobrazbe, če izpolnijo pogoje za vpis na določen študij. Leta 2013, ko je prvič poskusil, Breiviku to ni uspelo, tokrat pa se je bolje odrezal.

Program, na katerega je bil sprejet, se načeloma konča z diplomo, a desničarski skrajnež nanjo vsaj zaenkrat ne more računati. Pri kar petih od devetih predmetov se namreč zahteva udeležba na seminarjih v smislu fizične prisotnosti, kar pa zanj ne pride v poštev.

Kot je povedal eden od profesorjev politologije na oselski univerzi, za Breivika - ki se je v preteklosti sicer med drugim preživljal s prodajo ponarejenih diplom - izjeme ne bodo delali, tako da bi ga lahko "rešila" le odločitev pristojnih zaporniških organov, da mu dovolijo izhode, kar pa tudi ni verjetno.

Sicer pa Norvežane že več dni razburja razstava, ki se bo odprla 22. julija ob obletnici pokola in na kateri bodo na ogled postavili vrsto Breivikovih predmetov - med drugim njegovo ponarejeno osebno izkaznico, ostanke avtomobila bombe, s katerim je moril v Oslu, ter policijsko uniformo, v katero se je preoblekel in tako prišel na otok Utoya.

Začasno razstavo pripravlja norveška vlada v svojih prostorih, tam kjer je Breivik tudi pred štirimi leti začel svoj teroristični napad. Medtem ko v vladi vztrajajo, da je to pravi način za spominjanje, učenje in počastitev žrtev, pa se mnogi s tem ne strinjajo. Slišati je opozorila, da bo razstava privabila napačen tip ljudi in postala "oltar" desničarskih skrajnežev in Breivikova "dvorana slavnih".

STA


Najbolj brano