Bosna in Hercegovina dobila prvega Bosanca po vojni

Bosna in Hercegovina je pred dnevi dobila prvega Bosanca po koncu vojne med letoma 1992 in 1995. Kemal Šalak je povedal, da mu je kot prvemu uspelo svojega sina prijaviti kot Bosanca.

Fotografija je simbolična. Foto: /
Fotografija je simbolična. Foto: /

SARAJEVO > Po daytonskem mirovnem sporazumu ima 3,8 milijona prebivalcev več izbir pri izboru narodnosti. Glede na tri v ustavi določene konstitutivne narode se lahko registrirajo kot Bošnjaki, Srbi ali Hrvati, pa tudi kot ostali, ni pa se mogoče opredeliti za bosansko narodnost v skladu z identifikacijo z državo.

Za registracijo aprila lani rojenega sina Faruka kot Bosanca je Šalak po lastnih navedbah potreboval kar devet mesecev, a mu je na koncu le uspelo. Ker mu v občini sprva niso dovolili, da bi sina v rojstnem listu opredelil za Bosanca, je najel odvetnika in po devetih mesecih dosegel svoje.

Kot je poudaril, se mu namreč zdi najbolj naravno, da se oseba, rojena v BiH, opredeli za Bosanca, a je res kot pravi pregovor, "kjer se začne Bosna, se konča logika", je dodal.

Državljani BiH, ki niso pripadniki enega od treh konstitutivnih narodov, sicer nimajo pravice do kandidiranja na volitvah. Odpravo te diskriminacije, ki je sicer zapisana v ustavi, je že pred leti od BiH zahtevalo Evropsko sodišče za človekove pravice.

STA


Najbolj brano