Boris Johnson: Gibraltar ni naprodaj

Britanski zunanji minister Boris Johnson je danes poudaril, da Gibraltar v pogajanjih o brexitu “ne bo poceni prodan” “Gibraltar ni naprodaj. Z Gibraltarjem ni mogoče trgovati. Gibraltar ne bo poceni prodan,” je zapisal za Sunday Telegraph.

Velika Britanija in Španija sta v sporu zaradi Gibraltarja že 300 
let.  Foto: Nataša Hlaj
Velika Britanija in Španija sta v sporu zaradi Gibraltarja že 300 let.  Foto: Nataša Hlaj

LONDON > S tem se je Boris Johnson odzval na predlog EU v smernicah za pogajanja z Veliko Britanijo, ki pravi, da po izstopu Združenega kraljestva iz EU noben sporazum med unijo in Veliko Britanijo ne bo mogel veljati za britansko ozemlje Gibraltar brez dogovora med Španijo in Veliko Britanijo.

To po ocenah gibraltarske opozicije, ki se boji španske prevlade nad tem območjem, pomeni, da bi Madrid lahko izključil Gibraltar iz trgovinskih sporazumov, ki jih bo Velika Britanija dogovorila z EU.

Johnson vztraja, da politika britanske vlade do Gibraltarja “ostaja nespremenjena in odločna”. “Suverenosti Gibraltarja se ne more spreminjati brez privolitve Velike Britanije in prebivalcev Gibraltarja,” je pojasnil.

London in Madrid sta v sporu zaradi koščka skalnatega ozemlja na skrajnem južnem delu Iberskega polotoka, kjer živi okoli 33.000 ljudi, že 300 let. Britanci so Gibraltar zasedli leta 1704, Španci pa ga želijo nazaj. “Status Gibraltarja je nespremenjen od leta 1713. Ni bilo nobene spremembe, ko se je Velika Britanija pridružila skupnemu evropskemu trgu leta 1973 in Španija takrat še ni bila članica. Zato ne bi smelo biti sprememb niti danes,” je izpostavil Johnson.

Španija predlaga, da bi Gibraltar po brexitu ostal del EU v zameno za deljeno suverenost nad ozemljem z Veliko Britanijo.

Veliko Britanijo pa bi rada zapustila Škotska, ki je pred dnevi naslovila na London uradno prošnjo glede referenduma o neodvisnosti. Španija, ki je napovedovala uporabo veta na morebiten poskus Škotske, da se pridruži EU kot samostojna članica, pa se je temu zdaj očitno odpovedala.

Španski zunanji minister Alfonso Dastis je za časnik El Pais povedal, da še vedno nasprotujejo samostojnosti Škotske, o konkretnih ukrepih proti temu pa ni želel več govoriti. Kot je dejal, bo Škotska v vsakem primeru zapustila EU skupaj z Veliko Britanijo, za “ostalo pa bomo še videli”. “Kateri koli del Združenega kraljestva, ki postane država in se želi pridružiti EU, bo moral vložiti prošnjo in izvesti predpisane korake,” je dejal.

STA


Najbolj brano