Bolgarija poziva EU k finančni pomoči za varovanje meje s Turčijo

Bolgarski premier Bojko Borisov je danes Evropsko unijo pozval k takojšnji finančni pomoči za boljše varovanje bolgarsko-turške meje, ki je pod pritiskom migracij. Zahteval je 160 milijonov evrov pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v današnjem govoru o stanju v EU v Strasbourgu dejal, da bo EU 
oktobra na zunanjo mejo v Bolgariji začela nameščati najmanj 200 dodatnih mejnih stražarjev in 50 vozil.  Foto: STA
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v današnjem govoru o stanju v EU v Strasbourgu dejal, da bo EU oktobra na zunanjo mejo v Bolgariji začela nameščati najmanj 200 dodatnih mejnih stražarjev in 50 vozil.  Foto: STA

SOFIJA > “Želim več kot le besede sočutja. Na vrhu v Bratislavi bom zahteval, da takoj odredijo plačilo 160 milijonov evrov za varovanje zunanje meje EU,” je med obiskom bolgarsko-turške meje dejal Bojko Borisov.

Evropska pomoč se zdi blizu, saj je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v današnjem govoru o stanju v EU v Strasbourgu dejal, da bo EU oktobra na zunanjo mejo v Bolgariji začela nameščati najmanj 200 dodatnih mejnih stražarjev in 50 vozil. Tam so sicer bolgarske oblasti že začele postavljati ograjo, ki naj bi se kmalu raztezala na vseh 259 kilometrih meje s Turčijo.

V Sofiji so zaskrbljeni, ker so v njihovi državi po zaostritvi nadzora na srbsko-madžarski meji obtičali številni prosilci za azil. Letos jih je po podatkih bolgarskih oblasti prošnje za azil vložilo približno 13.000, njihovo število pa se je avgusta v primerjavi z junijem in julijem podvojilo.

Bolgarsko-turško mejo je sicer danes skupaj z Borisovim obiskal tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je dejal, da je prihodnost EU odvisna od pomoči Bolgariji pri varovanju njenih meja. Dejal je, da je unija lahko našla tri milijarde evrov za pomoč Turčiji, del teh sredstev pa bi lahko dodelila tudi Bolgariji, navaja AFP.

STA


Najbolj brano