Bolgarija namesto Bokove za generalno sekretarko ZN predlaga Georgievo

Bolgarija je danes sporočila, da kot kandidatke za generalno sekretarko ZN ne podpira več generalne direktorice Unesca Irine Bokove, temveč evropsko komisarko za proračun Kristalino Georgievo. Obe sta sicer Bolgarki. “Menimo, da bo kandidatura Georgieve uspešnejša,” je pred sejo vlade v Sofiji dejal bolgarski premier Bojko Borisov.



V tekmi za generalnega sekretarja ZN  je zaenkrat v vodstvu 
Portugalec Antonio Guterres. Naslednje glasovanje, ko naj bi 
že bila znana volja stalnih članic Varnostnega sveta ZN, bo 5. 
oktobra. Foto: Tamino Petelinsek
V tekmi za generalnega sekretarja ZN je zaenkrat v vodstvu Portugalec Antonio Guterres. Naslednje glasovanje, ko naj bi že bila znana volja stalnih članic Varnostnega sveta ZN, bo 5. oktobra. Foto: Tamino Petelinsek

SOFIJA, BRUSELJ> Irina Bokova se je v ponedeljek v neformalnem glasovanju v Varnostnem svetu ZN uvrstila na šesto mesto. Dobila je šest glasov podpore, medtem ko ji je sedem držav kandidaturo odsvetovalo, dve pa sta se vzdržali.

V Sofiji zdaj ocenjujejo, da ima evropska komisarka za proračun in človeške vire Georgieva boljše možnosti za to, da prihodnje leto na čelu ZN nasledi Ban Ki Moona.

“Bokova si je zelo prizadevala. Dali smo ji možnosti do zadnjega kroga, ampak je dobila še manj podpore in prehiteli so jo drugi kandidati, tudi ženske,” je dejal Bojko Borisov.

Da bi utegnila Bolgarija odtegniti podporo Bokovi, se je govorilo že nekaj časa. Sredi septembra je Borisov dejal, da jo bodo podpirali do glasovanja 26. septembra, ko pa se mora uvrstiti na prvi dve mesti.

Bokova, ki lahko računa na podporo Rusije, pa lahko kljub današnji odločitvi Bolgarije, vztraja pri kandidaturi.

V torek zvečer je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdila, da ostaja v igri. “Če bi Bolgarija na tej stopnji predstavila drugega kandidata, bi bila to huda politična napaka,” je dejala za bolgarske medije.

Danes je tvitnila, da “ostaja polno zavezana, da bo nadaljevala tekmo”. Georgieva pa je svojo nominacijo označila za veliko čast, poroča AFP.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po odločitvi Bolgarije glede kandidature Georgieve odločil, da komisarki v oktobru odobri neplačano odsotnost z dela, da bi ji omogočil kandidaturo, je v Bruslju danes sporočil govorec komisije Margaritis Schinas.

V tem času bo njene naloge na področju proračuna in človeških virov začasno prevzel komisar za digitalno gospodarstvo Günther Oettinger. Evropska komisija bo pri tem zagotovila strogo ločitev med aktivnostmi, povezanimi s kandidaturo Georgieve, in njenim delom komisarke, je še dejal Schinas.

Kristalina Georgieva je evropska komisarka od leta 2010, pred tem pa je delala v Svetovni banki.

V tekmi za generalnega sekretarja ZN - za položaj se poteguje tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk - je zaenkrat v vodstvu Portugalec Antonio Guterres. Naslednje glasovanje, ko naj bi že bila znana volja stalnih članic Varnostnega sveta ZN, bo 5. oktobra.

STA


Najbolj brano