Bokova zavrnila poročila o korupciji v Unescu

Generalna direktorica Unesca, Bolgarka Irina Bokova je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP zavrnila nedavne obtožbe o korupciji v agenciji ZN, ki jo vodi že sedem let. Menila je, da gre za napad s ciljem spodkopavanja njene kandidature za generalno sekretarko Združenih narodov.

Irina Bokova Foto: Wikipedia
Irina Bokova Foto: Wikipedia

NEW YORK > Irina Bokova velja za močno kandidatko, ki bi lahko postala prva generalna sekretarka svetovne organizacije, potem ko bo Ban Ki Moonu 1. januarja prihodnje leto potekel mandat.

Nedavno so na dan prišla poročila, da je Bokova na visok položaj v Unescu imenovala Brazilca, čeprav naj ne bi imel ustreznih kvalifikacij, da bi za svojo kandidaturo pridobila podporo Brazilije.

V pogovoru za AFP je te obtožbe obsodila kot pristranske in neresnične ter povsem napačne. Poudarila je, da so v času njenega vodenja Unesca izvedli 42 preiskav o morebitnem konfliktu interesov in posledično odpustili 17 ljudi.

Pritrdilno je odgovorila na vprašanje, ali meni, da so tovrstne obtožbe povezane z njeno kampanjo za najvišji položaj v ZN. “Obstaja velik interes zame in druge kandidate. Morda nekdo ni zadovoljen. Ne morem vseh zadovoljiti in to je normalno v demokratičnem svetu,” je dejala.

Bokova, ki govori tekoče rusko, je tudi zavrnila namige, da je kandidatka Moskve. Dejala je, da ne more reči, da je bliže Rusiji, kot kaki drugi državi. “Seveda sem študirala v Moskvi. Mislim, da je takrat veliko ljudi iz Vzhodne Evrope študiralo v Sovjetski zvezi,” je dejala 63-letna nekdanja bolgarska zunanja ministrica.

Med dosedanjimi devetimi kandidati za generalnega sekretarja ZN, ki so se minuli teden v javnih predstavitvah predstavili v Generalni skupščini ZN, je tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk.

Predvidoma junija naj bi sledil še en krog podobnih javnih dialogov, Varnostni svet ZN, ki bo na koncu izbral naslednika Ban Ki Moona in ga predlagal v potrditev GS ZN, pa naj bi posvetovanja na to temo začel julija. Odločitev naj bi sprejel septembra.

STA


Najbolj brano