Boko Haram zavzel vojašnico v Nigeriji

Domnevni pripadniki skrajne islamske skupine Boko Haram so napadli mesto na severovzhodu Nigerije in zavzeli tamkajšnjo vojašnico, so danes sporočile priče napada.

Domnevni pripadniki skrajne islamske skupine Boko Haram so napadli mesto na severovzhodu Nigerije in zavzeli tamkajšnjo vojašnico, so danes sporočile priče napada. Foto: Wikipedia
Domnevni pripadniki skrajne islamske skupine Boko Haram so napadli mesto na severovzhodu Nigerije in zavzeli tamkajšnjo vojašnico, so danes sporočile priče napada. Foto: Wikipedia

KANO > Vojašnico uporabljajo multinacionalne sile, ki so se sprva borile proti čezmejnemu kriminalu, odkar v regiji pustoši Boko Haram, pa se borijo proti njegovim skrajnim pripadnikom.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so spopadi v mestu Baga trajali več ur, preden so bile varnostne sile prisiljene v umik. Število smrtnih žrtev sobotnega napada za zdaj ni znano, je pa mesto blizu Čadskega jezera zapustilo več sto prebivalcev. Bazo, ki so jo uporabljale sile, sestavljene iz vojakov Nigerije, Nigra in Čada, pa so prevzeli ekstremisti.

Boko Haram je v zadnjih dveh letih petkrat napadel Bago. Novembra lani so skrajneži ubili 43 prebivalcev Bage, večini od teh so prerezali vratove.

Boko Haram je samo v lanskem letu ubil več kot 3000 ljudi na severu Nigerije. Ko je skupina leta 2009 začela izvajati nasilje, je večinoma napadala kristjane in to pod pretvezo, da želi ustanoviti islamistično državo. Od sredine leta 2013 je Boko Haram svojo energijo preusmeril v napade na varnostne sile, prav tako pa na civiliste muslimanske in krščanske veroizpovedi.

STA


Najbolj brano