Boko Haram v nigerijskem mestu razglasil kalifat

Vodja nigerijske skrajne islamistične skupine Boko Haram Abubakar Shekau je danes zatrdil, da je v mestu na severovzhodu Nigerije, ki so ga nedavno osvojili uporniki iz te skupine, ustanovil islamski kalifat.

Vodja nigerijske skrajne islamistične skupine Boko Haram Abubakar Shekau je danes zatrdil, da je v mestu na severovzhodu Nigerije, ki so ga nedavno osvojili uporniki iz te skupine, ustanovil islamski kalifat Foto: Wikipedia
Vodja nigerijske skrajne islamistične skupine Boko Haram Abubakar Shekau je danes zatrdil, da je v mestu na severovzhodu Nigerije, ki so ga nedavno osvojili uporniki iz te skupine, ustanovil islamski kalifat Foto: Wikipedia

KANO > V videoposnetku se Abubakar Shekau zahvali Alahu za zmago v mestu Gwoza, kjer so tudi razglasili kalifat. Po njegovih besedah pa Gwoza v zvezni državi Borno sedaj nima “ničesar več opraviti z Nigerijo”. Ob tem je Shekau še zatrdil, da mesta borci Boko Harama ne bodo zapustili.

Urad Združenih narodov za človekoljubno pomoč (Ocha) je nedavno potrdil poročila, da je Gwoza v rokah islamističnih upornikov. Boko Haram naj bi nadzoroval tudi druga območja na jugu in severu Borna, prav tako pa najmanj eno mesto v sosednji zvezni državi Yobe.

Poznavalci so osvajalske uspehe Boko Harama v zadnjih tednih označili za izredne in posvarili, da je skupina bliže kot kdajkoli prej svojemu cilju, da vzpostavi islamsko državno tvorbo na severu Nigerije. A številni analitiki so prepričani, da ima nigerijska vojska zmožnosti, da ustavi napredek upornikov. Vendar so se vojaki uprli napotitvi v Gwozo brez boljšega orožja.

STA


Najbolj brano